2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Expresszív jelenségek a kortárs magyar képzőművészetben 1980-2007

2007. március 27.
A kortárs magyar művészet eddigi egyik legnagyobb szlovákiai bemutatkozása zajlik Pozsonyban, 28 magyar képzőművész képeivel.
Az Expresszionista tendenciák a kortárs magyar művészetben 1980-2007 című tárlat második kiállítása a Danubiana azon szerteágazó projektjének, amely a közép-európai expresszív irányzatokat kívánja feltérképezni. Bizonyos értelemben ez a kiállítás a kortárs magyar művészet eddigi legnagyobb szlovákiai bemutatkozása. A tárlat koncepciója az expresszionista irányzatok szemléleti spektrumának széles - kiváló magyar művészek több generációjának alkotásaiban megjelenő - skáláját felöleli. Az expresszivitás művészi jelensége így több nézőpontból jelenítődik meg. A magyar (és nem csupán a magyar) művészet kötődése a közép-európai kulturális örökséghez ma abból a szempontból értékelődik, hogy a lokális kapcsolatoknak a művészetben is van létjogosultságuk. Ezek gazdagodást hozhatnak, ami a modernitás hagyományainak újraértékelését, az elkopott sztereotípiák meghaladását eredményezheti. A kortárs magyar művészet kétségtelenül jól példázza ezeket az aktuális változásokat.
A tárlat vonzerejét a hatvanas évek második felében megjelenő magyar neoavantgárd legkitűnőbb képviselőinek munkái jelentik. Ez a nemzedék volt az, amely a hagyományos képzőművészeti sémák ellen fellázadt, és a magyar művészetet egyenrangúként illesztette be az összeurópai kontextusba. Közülük nálunk is jól ismert Nádler István, Hencze Tamás, Keserü Ilona, a klasszikus Klimó Károly, mint ahogy az új festészet képviselői közül is például Kelemen Károly, Fehér László, Koncz András, Bukta Imre, Gaál József, a szobrászok közül pedig például az elismert Körösényi Tamás és sokan mások. A tárlaton szereplő idősebb és középgenerációhoz tartozó művészek többsége olyan alkotói egyéniség, aki az utóbbi évtizedekben a magyar művészet megújítói közé tartozott. Huszonnyolc művész - festők, grafikusok, szobrászok, akiknek a többsége nemcsak hogy több hagyományos műfajban alkot, hanem az intermediális művészettel is foglalkozik - tölti meg képeivel, grafikáival, rajzaival és szobraival márciustól a Danubiana minden szegletét, hogy a szlovák és a magyar képzőművészet közötti párbeszédben szót kérjen. Az említett nagyszabású tervezet részeként megvalósuló kulturális seregszemle minden bizonnyal jelentős mértékben hozzájárul majd jelenlegi szomszédi kapcsolataink formálásához is.
A kiállítás alkalmából egy reprezentatív kiadvány is napvilágot lát majd, amelyben jelentős magyar műkritikusok írásai lesznek olvashatók.

A kiállítás kurátora Eva Trojanová, a tárlat a Danubiana Meulensteen Art Museumban (Pozsony - Dunacsún) látható 2007. június 10-ig.
Nyitvatartás: hétfő kivételével 10.00-20.00
A 28 képzőművész, akinek a képeit kiállították:
Bak Imre
Balogh István
Bukta Imre
El Kazovszkij
Fehér László
Földi Péter
Gaál József
Hencze Tamás
Kelemen Károly
Keserü Ilona
Klimó Károly
Koncz András
Kovács Péter
Körösényi Tamás
Mata Attila
Márkus Péter
Nádler István
Orosz Péter
Soós Tamás
Szabados Árpád
Szotyori László
Szurcsik József
Szüts Miklós
Ujházy Péter
Uri Asaf
Várnagy Ildikó
Vojnich Erzsébet
Wahorn András
 
A kiállítás társszervezői:
A Magyar  Köztársaság  Kulturális Intézete, Pozsony
A győri Városi  Művészeti Múzeum
Q-EX  Trencin
Obcianske Zdruzenie UMENIE bez hraníc

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok