2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fassang László átütő sikere Moszkvában

2007. március 1.
Több mint 1200 néző előtt aratott átütő sikert Fassang László orgonista-zongorista és Vincent Lê Quang szaxofonista, akik a legtekintélyesebb moszkvai koncerthelyszínen, a Csajkovszkij hangversenyteremben léptek fel február 28-án este "A barokktól a jazzig" című programmal.
A rendkívül igényes moszkvai közönség óriási tapssal fogadta az első részben elhangzó Bach-variációkat, de az igazi ünneplés a második részben kezdődött a magyar népi melódiák improvizatív megszólaltatásakor, illetve Rahmanyinov egy művének orgona-szaxofon átirata előadásakor. A két páratlan zenészt az előadás végén háromszor tapsolták vissza, egyebek között a "Szerelmem, Budapest" különlegesen finom rögtönzését adták elő.

A koncertet egyenes adásban közvetítette teljes egészében a Kultúra rádió, a programot a legnevesebb jazz- és kortárszene kritikus, Dmitrij Uhov vezette. Uhov szerint a duó különlegessége a klasszikus zene, az imporvizáció és a folkelemek teljesen egyedi kombinációja, amelyet az orosz közönség most hallhat először.


A hangverseny másik különlegessége, hogy szoros partneri együttműködésben valósult meg: a két világhírű művészt a Moszkvai Magyar Kulturális Központ és a Francia Intézet hívta meg, a Moszkvai Filharmónia pedig a termet biztosította. A Magyar Kulturális Központ nem először dolgozik együtt igen termékenyen a Filharmóniával (ősszel, az 1956-os programsorozatban Szabados György és kvartettje Elégia 56 című programjának nagy visszhangja ugyancsak közös munka eredménye). A koncert szorosan kapcsolódik a Kulturális Központ eheti "kortársművészeti csúcs"-ához, amelynek egyik fő vonzereje épp a különféle nemzetiségű és magyar művészek együttes bemutatása. Mint ahogy a Moszkvai Biennálé magyar programjában is francia-magyar páros Transitioners projektje keltett megkülönböztetett figyelmet, így a "párhuzamos" francia-magyar koncert iránt is nagy az érdeklődés.

Fassang László és Vincent Le Quang március 1-én a moszkvai Magyar Kulturális Központ nagytermében adnak zongora-szaxofon koncertet, március 2-án pedig az ősi Volga-menti városba Tverbe utaznak vendégszerepelni.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok