2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Figyelmet keltett Delhiben a magyar kutatókról és utazókról szóló kiállítás Indiában

2007. október 10.
Több indiai napilap is elismerő hangon számol be a Magyar kutatók és utazók Indiában című kiállításról és tudományos szemináriumról, amelyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitott meg a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban a közelmúltban lezajlott indiai látogatása alatt.
Az érdi Magyar Földrajzi Múzeummal és a Himalájai Kutatási és Kulturális Alapítvánnyal közösen szervezett programról az egyik legnagyobb példányszámú indiai napilap, a The Pioneer október 8-i száma "Jöttek, láttak, szerelembe estek" címmel közöl terjedelmes tudósítást.


A cikkíró kiemeli, hogy a magyarok mindig nagy érdeklődést mutattak India földje és népei iránt. A nagy földrajzi távolság ellenére Magyarország számos fia kelt útra, hogy megismerje India varázslatos tájait. Az Indiába látogató magyar utazók elsősorban a tudományt szolgálták. Útjaikat orientalisztikai, geológiai, földrajzi, nyelvészeti, régészeti, művészettörténeti kérdések vizsgálatának szándéka ösztönözte. Volt, aki ősi régészeti helyeket fedezett fel, volt, aki prominens indiaiak portréját készítette el. Sokan közülük örökre ott is maradtak.

A cikk részletesen ismerteti a kiállításon szereplő több magyar India-utazó munkásságát, többek között a bombayi Wilson College-ban oktató Rehatsek Edéét, a Rabindranath Tagore meghívására Sántinikétanba érkező Germanus Gyuláét, a tibetisztika megalapítójaként számon tartott Kőrösi Csoma Sándorét, a Himalája geológiai vizsgálatában élenjáró Lóczy Lajosét, a Selyemút homokba temetett városait feltáró Stein Aurélét és a dravida nyelveket tanulmányozó Bálint Gáborét.


A cikk külön is méltatja a kiállítás katalógusaként megjelent könyvet, amely 51 magyar India-kutató tudós és művész életrajzát tartalmazza. Idézi a kötet szerkesztőjét, Lázár Imrét, hogy "ez a könyv az első kísérlet arra, hogy átfogó képet adjon azoknak a magyaroknak a teljesítményéről, akik különféle céllal és szándékkal utaztak Indiába, s akik így vagy úgy hozzájárultak ahhoz, hogy jobban megismerjék Indiát Magyarországon és a nagyvilágban". A cikkíró megjegyzi, hogy a könyv egyrészt érdekes olvasmány a laikusok számára, ugyanakkor hasznos oktatási anyag és átfogó ismereteket nyújtó referenciakötet a kutatóknak.

A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ azt tervezi, hogy a sikeres delhi bemutatkozást követően a Magyar kutatók és utazók Indiában c. kiállítást az elkövetkező időszakban India több jelentős nagyvárosában is bemutatja.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok