2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"A gondolat erejével": Kornai János rendhagyó önéletrajzának bemutatója a moszkvai Magyar Kulturális Központban és Szibériában

2007. november 7.

"Kornai János könyve talán sehol nem olyan aktuális, mint itt és most, Oroszországban" - jelentette ki Szergej Gurijev professzor, az Orosz Közgazdasági Iskola rektora a 2007. november 6-án, a moszkvai Magyar Kulturális Központban tartott bemutatatón, ahol közel száz tekintélyes közgazdász és érdeklődő ünnepelte a szerzőt, az erre az alkalomra Moszkvába érkezett Kornai Jánost.

A világhírű professzor Oroszországban valóban szakmai tekintélynek számít és személyes népszerűségnek örvend mind az idősebb, mind a legfiatalabb közgazdász-nemzedék körében. "Életműve irányadóvá, sőt iskolateremtővé vált a szovjet közgazdaságtan meghatározó részeiben - emelte ki a szakmában világszerte magasan jegyzett fiatal professzor, Jekatyerina Zsuravszkaja, a moszkvai Közgazdasági és Pénzügyi Kutatóközpont tudományos igazgatója, aki ugyancsak Kornai-tanítványnak tekinti magát, Viktor Mejerovics Polterovics professzor, az Orosz Tudományos Akadémia Központi Matematikai Intézetének főmunkatársa nemcsak Kornai matematikai közgazdasági modellezésben kifejtett tevékenységét, elméletalkotó és módszertani munkásságát értékelte rendkívül nagyra, hanem a következetes etikai alapállását és az ideologikus megközelítésekkel szembeni következetes tudományos pozícióját is kivételesnek nevezte. "Kornai János a mi szerzőnk" - kezdte Szergej Vinokur, a Voproszi Ekonomiki, folyóirat szerkesztője (maga is számos Kornai-írás fordítója), amely mint vezető orosz gazdasági akadémiai folyóirat Kornai Jánost a legfontosabb külföldi szerzőként tekinti sajátjának (honlapjukon fotója a nyitóoldalon szerepel), 1989 óta rendszeresen publikálják cikkeit, kiadójuk jelentette meg az "Indulatos röpiratot".


A "nemhivatalos" közgazdasági gondolkodásban Kornai már a nyolcvanas évek óta jelen van: a Hiány orosz fordítása például már 1983-ra készen állt, de hivatalosan csak 1990-ben adták ki; egészen "szigorú őrzietben" tartották. "Én Novoszibirszkben, az ottani akadémiai részleg egyik vezetőjétől egyetlen éjszakára kaptam meg a páncélszekrényből a gépiratot - mesélte Viktor Sejnisz professzor --, óriási hatással volt rám, ez az igazi politikai gazdaságtan."

"A gondolat erejével: rendhagyó visszaemlékezések egy intellektuális utazásról" címen megjelent orosz kiadás alig két évvel a magyar kiadás után látott napvilágot (röviddel az angol és a japán nyelvű fordítás után), Okszana Jakimenko kiváló fordításában, a Logosz kiadó gondozásában.


A moszkvai könyvbemutató másnapján a kötet már Szibériában is az olvasók elé került: az I. Krasznojarszki Könyvvásáron Székely Árpád nagykövet mutatta be.


Kiss Ilona, Moszkva
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok