2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller: a Balassi Intézettel a kulturális diplomácia modern központja jött létre

2007. március 1.
Az új Balassi Intézettel a magyar kulturális diplomácia modern központja jött létre - közölte az oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A március 1-jétől működő Balassi Intézet a határon túli magyar kultúra magyarországi és az egyetemes magyar kultúra külföldi bemutatásáért felel - mondta a sajtótájékoztatón Hiller István.

Hozzátette: a szaktárca egyik legfontosabb háttérintézményeként működő Balassi Intézet átveszi a megszűnő, hasonló elnevezésű magyar kulturális intézet, valamint a Külföldi Kulturális Intézetek Igazgatósága és a Márton Áron Szakkollégium feladatait. Emellett az intézményhez kerülnek a külföldön működő rektorátusok, mint ahogy a Magyar Ösztöndíj Bizottság és a Nemzetközi Ösztöndíj Fórum is.

A miniszter jelentősnek nevezte az átalakult, kibővült intézmény költségvetését, amely ebben az évben megközelíti a 4,9 milliárd forintot.

Hiller István elmondta: "szükség volt egy olyan lépést megtenni, amely összefog, integrál", és amelynek eredményeként hiánypótló intézmény jön létre a kulturális diplomáciában.

Szólt arról is, hogy a minisztérium közvetett felügyeletet kíván gyakorolni az intézmény működése felett.

Fotó: Gordon EszterLauter Éva (képünkön), az intézet főigazgatója elmondta: a szervezet alaptevékenységének szakmai irányítását a nemzetközi kapcsolatok igazgatósága látja el Csernus Sándor, történész, egyetemi docens vezetésével. Az igazgatóság feladata a külföldi kulturális intézetek és a külföldi oktatóhelyeken dolgozó vendégoktatók hálózatának irányítása, és a két hálózat együttműködésének összefogása.

Az oktatási igazgatóságot Gremsperger László nyelvész, tanár vezeti. A szervezet feladata a Magyarországra érkező külföldiek nyelvi oktatása, a határon túli és külföldi hallgatók egyetemi
előkészítése, műfordítók képzése.

A főigazgató elmondta: a Pálfi György egyetemi docens által vezetett támogatásszervezési igazgatóság összefogja a korábbi három intézmény által elkülönülten végzett ösztöndíjazási és pályáztatási, valamint határon túli területen megjelenő közoktatási és fejlesztési pályázatokat, valamint a Magyar Ösztöndíj Bizottság irodájának tevékenységébe tartozó feladatokat.

A Márton Áron Szakkollégiumi Igazgatóságot Fejes István, történelem-közművelődés szakos tanár vezeti. Az igazgatóság Kárpát-medencei hallgatói központként részt vállal az európai integrációs folyamat nemzetközi mobilitási programjainak megvalósításában. Ösztöndíjak adományozásával és szakkollégiumi képzéssel segíti a határon túli magyar és más nemzetiségű fiatalok magyarországi tanulmányait - közölte Lauter Éva.

Tájékoztatása szerint az új intézet a jogelődök együttes költségvetési támogatásából gazdálkodik, ez az idén csaknem 4,9 milliárd forint. A külföldi kulturális intézetek részben önálló költségvetési egységek maradnak, működtetésükre és a programokra 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

Lauter Éva kitért arra, hogy a jogelőd intézmények együttes létszáma 347 fő, az új intézet pedig 290 fős létszámmal indul. A létszámcsökkentést a párhuzamosan végzett feladatok leépítésével érték el.

"Balassi Bálint emblematikus figura, személye azt szimbolizálja, hogyan lehet egy nehéz korszakban megtalálni azokat az értékeket, amelyek a megmaradást biztosíthatják. Ezek az anyanyelv és a tudás, a műveltség értékei" - fogalmazott a főigazgató.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok