2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István megállapodást írt alá a jeruzsálemi Jad Vasem Intézettel

2007. január 15.
Megállapodást írt alá Hiller István oktatási és kulturális miniszter a magyar kormányzat és a holokauszt-kutatással foglalkozó Jad Vasem Intézet közötti együttműködésről.
A Kneszet házelnöke
A Kneszet házelnöke

Mint azt Hiller István telefonon az MTI-nek elmondta, a megállapodás értelmében 2007-től kezdve a jeruzsálemi Jad Vasem, az izraeli holokuaszt-kutatás legfontosabb intézménye, illetve holokauszt-emlékhelye Magyarországról évente 40-50, történelmet és magyart oktató tanárt lát vendégül, akik egyhetes látogatásuk alatt betekintést nyerhetnek a világ legjelentősebb holokauszt-múzeumába, megismerkedhetnek a holokauszt-kutatás módszerével és a legújabb eredményekkel.

A miniszter elmondta: egyetértésre jutottak abban, hogy pedagógusok mellett magyar újságíróknak is lehetőséget nyújtsanak a Jad Vasem Intézet munkájának megismerésére. Mivel mindkét fél támogatta az ötletet, 2007 nyarától az Oktatási és Kulturális Minisztérium szervezésében magyar újságírók látogathatnak el a jeruzsálemi intézménybe.

Amír Perec védelmi miniszter, a Munkapárt elnöke
Amír Perec védelmi miniszter, a Munkapárt elnöke

A megállapodás ezenkívül kiterjed tudományos kutatásokra, a 2004-ben Budapesten felavatott Holokauszt Emlékközpont, illetve a Jad Vasem közötti kapcsolatok elmélyítésére is.

Az aláírási ceremónián részt vett Tomi Lapid, a Jad Vasem Intézet közgyűlésének magyar származású elnöke, volt izraeli miniszter, valamint Juli Tamir oktatási miniszter asszony is.

Az oktatásügyi bizottság elnöke
Az oktatásügyi bizottság elnöke

Hiller István délután több tárgyalást folytat az izraeli parlamentben, a knesszetben, ahol találkozik Amír Perec védelmi miniszterrel, az izraeli Munkapárt elnökével, valamint az izraeli parlament oktatásügyi bizottságának elnökével. Este a miniszter magyar származású vagy kötődésű izraeli értelmiségiekkel, művészekkel, egyetemi tanárokkal fog találkozni.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok