2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István fogadókészséget tapasztalt New York-i tárgyalásain

2007. március 8.
A magyar fotó- és táncművészet, irodalom és zene bemutatásának lehetőségeiről tárgyalt New Yorkban Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki szerint a legnevesebb kulturális intézmények vezetői fogadókészséget mutattak az esetlegesen 2009-ben rendezendő New York-i magyar kulturális évad tervei iránt.
Hiller István - egyeztetéseiről az MTI-nek szerdán beszámolva - kiemelte: a Carnegie Hall majdhogynem a magyar zeneművészet teljes spektrumának bemutatására kész, a komolyzenétől a magyar népzene-feldolgozásokon keresztül az előadással kombinált zeneművekig.

"Ilyen nem volt a magyar kultúra utóbbi évtizedeinek történetében" - fogalmazott a miniszter, aki azt mondta, minden tárgyalópartnere részéről nagy együttműködési készséget tapasztalt.


Kifejtette, hogy a Lincoln Centerben a magyar színházművészet bemutatására volna lehetőség, több társulat előadását is fogadnák. A világhírű Morgan Libraryben egy a Szépművészeti Múzeummal közösen rendezendő kiállításról tárgyalt. A Nemzetközi Fotográfiai Központban a magyar származású fotóművész, Robert Capa hagyatékáról tárgyalt, és egy a 20-as, 30-as évek Magyarországáról készült, eddig nem, vagy csak részleteiben látott fotósorozat-kiállítás terve rajzolódik ki. Egyeztetett az úgynevezett Alsó-manhattani Kulturális Tanács vezetőivel; a testület azt tekinti feladatának, hogy a kultúra révén élővé tegye a 2001. szeptember 11-i terrortámadások révén a világ egyik leginkább elhíresült területét, a Ground Zero környékét.

"A tárgyalások igen sikeresek voltak" - mondta Hiller István, aki két héten belül dönteni kíván a New York-i kulturális évad megrendezése ügyében.


A kulturális miniszter szerdán és csütörtökön Washingtonban ellátogat a Kennedy Előadóművészeti Központba, a Katzen Művészeti Központba és tárgyalásokat folytat a Smithsonian Intézet vezetőivel.

Találkozik továbbá Tom Lantossal, a washingtoni kongresszus magyar származású képviselőjével, és a külügyminisztériumban aláírja a Fulbright felsőoktatási-kutatási ösztöndíjprogram négy évre történő meghosszabbítását.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok