2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hungarológiai díjak átadása Delhiben

2007. május 2.
A Delhi Egyetemen első ízben került kiosztásra a Balassi Bálint Intézet által alapított Kőrösi Csoma Sándor Hungarológiai Díj.
A díjat a Balassi Intézet azzal a céllal alapította, hogy eszközt teremtsen az indiai felsőoktatási intézményekben a magyar nyelv és kultúra megismerésében kimagasló tevékenységet nyújtó személyek iránti megbecsülés kifejezésére. A díjat a Delhi Egyetem magyar nyelvi kurzusára beiratkozott, vagy a magyar nyelvet és irodalmat szabadon választott tárgyként tanuló, illetve ott frissen végzett hallgató kaphatja, aki a széles értelemben vett magyar kultúra iránt aktív, kreatív érdeklődést mutat. A díj nem csupán az eredményes nyelvtanulást kívánja jutalmazni, hanem a magyar kultúra és tudomány művelését szeretné bátorítani, hogy a hallgatók kreatívan használják magyar nyelvtudásukat saját szakterületükön, a történelem, irodalom, gazdaság, politika, művészet, zene vagy film, de akár a tudományos, műszaki élet területén is.

A díjra a meghirdetés első évében hat pályázat érkezett. A bíráló bizottság az idén két megosztott első díjat és egy harmadik díjat adott ki. Az egyik első díjban részesült pályázó, Vikram Singh végzős egyetemi hallgató pályamunkájában a magyar kultúrával való személyes találkozásairól írt, mindarról, amiről Delhiben az egyetemen, vagy a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban hallott vagy látott. A másik első helyezett, Sandeep Tayal egyetemi hallgató számítástechnikai témájú dolgozatában egy beszédalapú automatikus fordítógép megalkotásának lehetőségét és egy elektronikus magyar-hindi szótár megszerkesztésének elvi alapjait vázolta fel. A harmadik díjban részesült Ashish Rastogi fizikus hallgatóként szerzett ismereteit és magyartudását hasznosította Teller Ede, Szilárd Leó, Gábor Dénes és Jedlik Ányos munkásságának leírásában.

A Delhi Egyetemen április 27-én rendezett ünnepségen a díjakat Dr. Lázár Imre, a delhi intézet igazgatója adta át Prof. Malashri Lal, a Campus igazgatóhelyettese, Prof. S. K. Vij tanszékvezető, Dr. Köves Margit nyelvtanár és nagyszámú hallgató jelenlétében. A díjazottak az elismerést Arany János és Petőfi Sándor magyar nyelven elszavalt verseivel köszönték meg. A nyertesek közül egyébként többen megpályázták a Balassi Intézet magyar nyelvi kurzusára szóló ösztöndíjat is, abban a reményben, hogy ígéretesen bontakozó nyelvtudásukat rövidesen Magyarországon tökéletesíthetik.

A Delhi Egyetemen 1969 óta oktatnak magyar nyelvet Magyarországról kiküldött lektor közreműködésével. Magyar nyelvet jelenleg a Szláv és Finnugor Tanszék keretében lehet tanulni. A tanszéken kezdő, középhaladó és haladó szinten hirdetnek meg oktatást. A hallgatók egyéb tanulmányaik vagy munkájuk mellett tanulnak magyarul, az orosz magiszteri főszakos hallgatók pedig az oktatás teljes időtartamára (négy félévre) választhatják a magyar nyelvet. Jelenleg évente átlagosan 25 hallgató tesz vizsgát nyelvünkből. A Delhi Egyetemen magyar nyelvi képzésben részesült hallgatók sorából már jelentős műfordítók emelkedtek ki, mint például Indu Mazaldan, aki legutóbb Kertész Imre Sorstalanság című regényét ültette át hindi nyelvre.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok