2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Irodalmi programok Prágában

2007. április 19.
Az irodalom éjszakája

2007. április 19-e estéje és éjszakája a világirodalomé lesz Prága Óvárosában. A Cseh Centrum szervezésében kilenc színhelyen kilenc szerzőtől olvasnak fel ismert cseh színészek 10-15 perces cseh nyelvű szemelvényeket. Az irodalmi kávéházban, templomban, kriptában, galériában, zsinagógában zajló programot úgy állították össze, hogy akinek kedve tartja, akár valamennyi felolvasást is meghallgathatja, így Michal Ajvaz cseh, Haruki Murakami japán, Just Knud Qvigstad svéd, Enrique Vila-Matas spanyol, Petru Popescu román, Jorge Luis Borges argentín, Alfred Kubin osztrák, Juli Zeh német író egy-egy művének részletét.

A magyar irodalmat Kertész Imre Felszámolás című regénye képviseli a spanyol zsinagógában.

Udmurt est

Április 20-án a Prágai Magyar Kulturális Központ uráli népeket bemutató új rendezvénysorozatával jelentkezik. A cseh közgondolkodásban halványan él az a tudat, hogy a magyarok a finnek rokonai. A Magyar Intézet célja, hogy a cseh közönség minél többet megtudjon a finnugor rokonságról, minél jobban megismerje a kisebb uráli népeket is.

Az első esten az udmurt társadalommal, kultúrával, népszokásokkal ismerkedhet meg a cseh közönség. A program vendége Vjacseszlav Ar-Sergi udmurt író, akinek első cseh nyelvre fordított írásai hangzanak el.

Az udmurtok (750 000 fő) a Vjatka és a Káma alsó folyása között élnek, de szórványosan a Kámától keletre és délre, ill. a Vjatkától nyugatra is találhatók udmurt települések. Túlnyomó többségük az Udmurt Köztársaságban (Udmurt Elykun, oroszul Udmurtszkaja Reszpublika) él, melynek területe 42 000 km2. A köztársaság délkeleten Baskíriával (Baskortosztánnal), délen a Tatár Köztársasággal határos.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok