2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Itt London

2007. február 8.
Könyvbemutatóval egybekötött kiállítás megnyitó a Londoni Magyar Kulturális Központban.
"London számomra már nemcsak az a fantasztikus város, ahol tizenhárom éve élek, hanem egy hasonlóképpen belakott, jól ismert, néha mégis még mindig meglepő életmód és gondolkodásforma is. A nagypolitikán túl, talán éppen ez az életmód és gondolkodásforma tette és teszi annyira vonzóvá és hitelessé azt a rádióállomást, amely változó szignállal, de ma is úgy jelentkezik be, mint évtizedek óta mindig: ITT LONDON."
Tóth Vali: Itt London

Mi történik, ha egy Londonban élő magyar újságíró és egy budapesti fotóriporter találkozik Londonban? Talán elhatározzák, hogy kiadnak egy könyvet. Vagy hogy kiállítást rendeznek a szigetországi metropolisz képeiből. Talán mindkettő. A történet kezdetét nem ismerjük, csupán a végeredményt: Tóth Vali és Barakonyi Szabolcs szerzőpáros fantasztikus és rendkívül szórakoztató albumát, mely tele van nem mindennapi történetekkel és nem utolsósorban hihetetlenül életszerű felvételekkel.

A Pulitzer-díjas Tóth Vali tizenhárom éve él Londonban. Ez alatt a BBC magyar adásának munkatársaként, illetve a Magyar Rádió londoni tudósítójaként legalább ötezerszer adott hírt a brit fővárosból. Volt ideje alaposan megismerni azt az életmódot és gondolkodásformát, amely az angolokra oly jellemző. Bár saját bevallása szerint ez még ennyi év után sem igazán egyértelmű. Milyenek hát az angolok? Mi a titkuk? És miért olyan jó közöttük élni?


A Pécsi József ösztöndíjas Barakonyi Szabolcs, a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának tagja, jelenleg az Index fotóriportere, korábbi egyéni és csoportos kiállítások után ebben a könyvben ismét bizonyít. Arról tesz tanúbizonyságot, hogy az igazán jó fotó a szavaknál is többet tud elmondani. Vagy legalábbis másképpen.

Az Itt London című könyv remek példája annak, hogyan tud két művészeti ág, jelen esetben az írás és a fotó közösen valami olyat létrehozni, mely egymás nélkül nem jönne felszínre. A teljes üzenetet ugyanis csak a kettőből együtt érthető. Ez pedig nem a három napos turistaúton megismerhető városnak, nem a Tower, a Big Ben vagy az emeletes buszok képeslap-metropoliszának, hanem a "másik Londonnak" nagyon is szerethető és egyéni módon megragadott képe: izgalmas látni- és olvasnivaló.

Barakonyi Szabolcs, a Londoni Magyar Kulturális Központban február 20-án nyíló kiállítása egyben az album angliai bemutatója is, mely ezidáig még csak magyarul látott napvilágot. Ám a szerzők cseppet sem titkolt célja, hogy a Gerhes Gábor fotóművész által gyönyörűen megszerkesztett kötet a brit könyvesboltokban is kapható legyen. És valószínű, hogy a siker a britek körében sem marad majd el.

A könyv ugyanis nagyon egyéni, személyes szemszögből mutatja be az angol társadalmat, kultúrát és politikát úgy, hogy valójában nem tér ki unalmas tudósításszerű részletekre. Minden történet valódi, a szerző hús-vér emberként megtapasztalt tizenhárom angliai évéből, melyeket a fotók egy másfajta személyes élménnyel egészítenek ki, színesítenek meg.

Barakonyi Szabolcs londoni fotóiból rendezett kiállítása március 16-áig lesz látható a Magyar Kulturális Központban. A tárlatot Stalmájer Adél, az intézet képzőművészeti munkatársa állította össze.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok