2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A jazz színei Párizsban

2007. december 4.
A hétvégén ért véget Párizsban a csaknem kéthetes 5. Jazzycolors Fesztivál Daniel Humair svájci-francia dobos védnökségével és magyar fesztiváligazgatóval, 14 párizsi kulturális intézet - a cseh, az észt, a finn, a japán, a katalán, a koreai, a lengyel, a litván, a magyar, a román, a svájci, a svéd, a szerb és a szlovák centrum - társszervezésében.
Öt évvel ezelőtt Michael Wellner-Pospísil, a párizsi Cseh Kulturális Intézet korábbi igazgatója kilenc intézetigazgató-társával úgy gondolta, hogy a 63 milliós Franciaországban a kisebb nemzetek sajátos, sokszínű kulturális életére csak összefogva hívhatják fel a figyelmet. Így született meg a Jazzycolors fesztivál, amelynek élére az idei, jubileumi 5. évben a részt vevő 14 nemzet magyar igazgatót választott Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója személyében. Ezáltal idéntől Magyarország már egy nemzetközi párizsi jazz fesztivállal is büszkélkedhet!

Affiche jazzycolors _def.jpg Idén november 19-30. között immár 14 ország képviselői, 6 helyszínen, 16 koncerttel mutatták meg franciáknak, hogy mekkora hatással vannak a dzsessz világára a különféle kultúrák. A fellépők között volt többek között a 23 éves korára világszerte ismert svéd Fredrika Stahl, a szlovák Tariska-Krajnak szaxofon-zongora duó, a román etnojazzt játszó Trigon.

A programsorozatban hazánkat kivételesen ketten is képviselték: Gadó Gábor Párizsban élő gitáros a fővédnök Daniel Humair meghívására lépett fel, a Naketina-Different Bop Session zenekar pedig - a stafétabot átvételét megköszönve - a Cseh Kulturális Központban a magyarok képviseletében mutatkozhatott be.

A 2005-ben alakult, saját kompozíciókat és magyar népzenei gyökerekből táplálkozó feldolgozásokat dzsessz improvizációkkal, autentikus roma népzenével ötvöző zenekar vezetője Szakcsi Jr. (ifjabb Szakcsi-Lakatos Béla), a legendás Szakcsi zongorista-dinasztia egyik legifjabbja. A zenekar tagjai a Magyar Rádió különböző hangszereken évről-évre meghirdetett jazz tehetségkutató versenyeinek ifjú győztesei. A teltházas koncertek a francia média figyelmét is egyre jobban felkeltik, a koncertekről szinte valamennyi rádió és újság beszámolt.

Még javában tartott a fesztivál, amikor kiderült, hogy a szervezet újabb taggal bővül: a friss fesztiváligazgató meghívására jövőre már Dánia is részt vesz az egyre rangosabb jazzfesztiválon, de várható, hogy Németország is csatlakozik a sikeres rendezvénysorozathoz.
A fesztivál honlapja: http://www.jazzycolors.org

(Párizsi Magyar Intézet)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok