2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Jubileumi emléknap a moszkvai Magyar Kulturális Központban

2007. október 25.
Könyvbemutató, kiállítás, koncert: hármas rendezvénysorozattal emlékezik a moszkvai Magyar Kulturális Központ az 1956-os forradalomra, és mindazokra, akik az akkori Oroszországban a művészet nyelvén fejezték ki ellenállásukat a fennálló rendszerrel szemben.
Méray Tibor: 13 nap. Nagy Imre és az 1956-os magyar forradalom című könyve orosz nyelvű kiadásának prezentációjával indul az október 25-i eseménysor, amely alkalomra a szerző is Moszkvába érkezett - 50 év után először. Méray Tibor, a kiváló író, újságíró így ír az orosz olvasónak címzett utószóban: "Ha valaki annak a 33 éves, fiatal férfinak, aki nincstelen párizsi emigránsként ennek a könyvnek az írásába 1957-ben belekezdett, azt mondta volna, hogy ez a munka valaha egyszer Moszkvában is meg fog jelenni, alighanem fantasztának gondolta volna az illetőt. De még ha azt is hozzátette volna, hogy közel egy fél évszázad múltán ezt ő maga is meg fogja érni, akkor holdkórosnak minősítette volna." - Az, hogy a könyv kiadása a Logos kiadó gondozásában ilyen előzmények után mégis megvalósul, az MTA Történettudományi Intézete és az Európai Összehasonlító Kisebbségkutató Közalapítvány támogatásának köszönhető. Az ünnepi bemutatón Székely Árpád nagykövet és Domonique Jambon, a moszkvai Francia Intézet igazgatója mond bevezetőt, a szerző életútját pedig Murányi Gábor történész-újságíró mutatja be az orosz közönségnek. Az orosz történészszakma nevében Viktor Sejnisz fog szólni, aki 1957-ben elsők között írt "Az igazság a magyar forradalomról" címmel, amiért állásvesztés és megtorlás sújtotta.

Méray Tibor: 13 nap. Nagy Imre és az 1956-os magyar forradalom

"Új őszinteség" - címmel nyílik kiállítás ugyanezen a napon a moszkvai Magyar Kulturális Központ kiállítótermében azoknak az orosz művészeknek a munkáiból, akik épp ebben a korszakban egy új, a hivatalos kultúrpolitikával radikálisan szembenálló gondolkodásmód jegyében hozták létre műveiket, a nyilvános bemutatás minden reménye nélkül. A közismert műgyűjtő, Mihail Alsibaja kardiológusprofesszor intézetünk kiállítótermét választotta egy közel 30 darabos, rendkívül izgalmas válogatás bemutatására: a Povarszkaja utcai kiállítóhely ugyanis az utóbbi években a kortárs művészet egyik fontos, látogatott és elismert helyszíne lett, különösen az idei Biennálé óta. Igy került hozzánk a most párhuzamosan 5 kortárs művészeti intézményben zajló "Magángyűjtemények fesztiválja" egyik rendezvénye, amelyet az Állami Kortárs Művészeti Központ kezdeményezett, s amelyet e tekintélyes Központ igazgatója, Leonyid Bazsanov és főmunkatársa, Vitalij Pjacukov fog megnyitni.

"Magyar melódiák"címmel Liszt-koncert zárja az emléknapot, ahol a Csajkovszkij konzervatórium növendékei lépnek fel.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok