2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kávéházi beszélgetések Helsinkiben

2007. április 24.
A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ 2006-ban indította útjára új programsorozatát Kávéházi beszélgetések címmel. A mai rendezvényen magyar és finn zenészek, zenepedagógusok beszélgetnek egymással és a közönséggel.
A programsorozatot Kozári Hilda Japán Kávéház című installációja inspirálta. Célja olyan kötetlen beszélgetés megteremtése, amely során egy adott szakterület finn és magyar képviselői számolnak be tapasztalataikról, tűnődnek az együttműködés lehetőségeiről, s a hallgatóság aktívan bekapcsolódhat a beszélgetésbe. Véleménycseréről van szó, amely láthatóvá-hallhatóvá teszi a finn és a magyar kultúrában meglévő azonosságokat-eltéréseket, mindazokat a sajátosságokat, amikre csak az illető szakma művelői tudnak igazán felfigyelni. Hagyományt szeretnénk ezzel teremteni, becsalogatni az embereket az intézetbe, és szinte észrevétlenül mélyíteni ismereteiket egy-egy művészeti ág magyar jellegzetességeiről, a fejlődés tendenciáiról. Első alkalommal írók és képzőművészek voltak a meghívott beszélgetőtársak, második alkalommal színházi szakemberek, ráadásul kiemelkedő finn rendezők, akik közül az egyik a 60-as-80-as évek magyar színházi életét ismerte közelebbről, a másik pedig a mait.

A következő beszélgetés a zene világába vezet. Résztvevői aktív zenészek és zenepedagógusok, finnek és magyarok: Süle László, a Helsinki Stadia Főiskola pop-jazz szakának tanára, zeneszerző és zongoraművész, aki több jazz-fesztiválon szerepelt különböző összetételű együttesével, Szilvay Csilla, a Kelet- Helsinki Zeneiskola neveltje, aki Helsinkiben és Budapesten csellistának tanul, Jaana Laasonen fuvolaművész, aki a Kelet-Helsinki Zeneiskolában a Colour Strings- és a Kodály-módszer alkalmazásával oktat és többször járt Magyarországon is, és Pentti Lahti, aki az egyik legismertebb finn szaxofonos, játszott többek között a Debreceni Jazz Fesztiválon és tavaly Süle Lászlóval a Magyar Rádió Márványtermében is.

(Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok