2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Keleten keresztül"

2007. október 9.
Az irodalmi rendezvénysorozat a magyar, a cseh, a lengyel, a bolgár, az orosz, a szerb modern és kortárs irodalmon keresztül mutatja be a "Kelet" egy-egy olvasatát. A "Keleten keresztül" programsorozata felolvasóestekből, író-olvasó találkozókból, kiállításokból, zenei rendezvényekből áll össze, melyek helyszínei Gironde megye könyvtárai könyvesboltjai és a bordeaux-i TNBA Színház.
Program

A magyar-norvég származású, francia nyelven író Mindszenti Kristina Eva első regénye, A váratlanok (Les Inattendus, Stock, 2007) nagy sikert aratott az év elején Franciaországban. A fiatal fotográfus-írónő négy alkalommal, október 10, 11, 13-án találkozik felolvasóesttel egybekötött író-olvasó találkozó keretében Aquitaine megye közönségével.

A világhírű színésznő, Aurore Clément, aki Louis Malle-lal, Wim Wenderssel, Claude Chabrollal forgatott, Szabó Magda Az ajtó című regényének francia fordításából olvas fel október 11-én.

Mosonyi Alíz Boltosmesék (Les Contes des magasins, L'école des loisirs, 2006) és Szekrénymesék (Les Contes des armoires, L'école des loisirs, 2006) című könyveinek gyöngyeit adja elő, a Colibri Társulat által kintornával kísérve, gyerekeket és felnőtteket egyaránt várva, október 11, 17 és 20-án.
Az írónő e két műve francia kiadásának Kitty Crowther által készített illusztrációiból a bordeaux-i Comptines Könyvesbolt október 2 - 21. között kiállítást is rendez.

Magyarországi novellák címmel a Gardel Társulat az Aquitaine megyei és bordeaux-i francia-magyar baráti körrel együttműködve kétnyelvű felolvasóestet rendez Kosztolányi Dezső és Parti Nagy Lajos novelláiból, október 12-én.

A kleptomán műfordító címmel az Enchântier Színház az aquitaine-i és bordeaux-i francia-magyar baráti körrel együttműködve kétnyelvű felolvasóestet rendez Kosztolányi Dezső novelláiból, melyet Bartók zenéje tesz élőbbé. A felolvasóestet a Michel de Montaigne Egyetem magyar lektora, Takács Mónika előadása vezeti be, Kosztolányi világát megidézve, október 12-én.

Anne-Marie Garat írónő mutatja be Esterházy Péter munkásságát a bordeaux-i Librairie Mollat-ban, október 20-án.

A bordeaux-i TNBA Színház mutatja be a Rády Kristina által színpadra alkalmazott József Attila-estet Denis Lavant francia színész és Serge Teyssot-Gay, a Noir Désir gitárosa, illetve Nagy Zsolt színész előadásában, október 22-én.

Irodalmi rendezvénysorozat a Michel de Montaigne Egyetem, Bordeaux és
a Levelek a világból Irodalmi Egyesület szervezésében
2007. október 9-22.
Franciaország, Gironde megye
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok