2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Két forradalom": kiállítások, filmvetítés és vitaest Nyizsnyij Novgorodban

2007. április 21.
Két nagy magyar történelmi eseményre, az 1848-as és az 1956-os magyar forradalomra emlékeztek 2007. április 19-én Nyizsnyij Novgorodban a moszkvai Magyar Kulturális Központ és a helyi Filmház közös szervezésében.
A rendezvényen orosz nyelvű vándorkiállítás nyílt a két legendás miniszterelnökről Battyhány Lajosról és Nagy Imréről, valamint levetítették a BBC és az ARTE France által készített dokumentumfilmet "A mi forradalmuk" címmel. Az est külön érdekessége, hogy a filmet a Frontline nemzetközi független sajtóklub helyi csoportja választotta ki, s ők kezdeményezték a film utáni vitaestet is, amelyen több mint százan vettek részt: a beszélgetés során a szervezők bemutatták Rainer M. János Nagy Imre-életrajzát, valamint Örkény István 56-os naplóját, amelyek az 56-os Emlékév jegyében jelentek meg oroszul.

Mint ismeretes, Nyizsnyij Novgorod (a szovjet korszakban "Gorkij"-nak nevezett egykori zárt város) rendkívül fontos magyar kulturális örökség szempontból: itt őrizték évtizedeken át a Sárospataki könyvtár gyűjteményét, amely épp egy évvel ezelőtt került vissza Magyarországra. Ma a könyvtár - és immár más helyi kulturális intézmény is - sokszálú magyar-orosz együttműködési hálózat része, melynek keretében hamarosan magyar könyvtörténész érkezik a városba, ahol az ugyancsak 2006-ban megkötött könyvtárközi egyezmény értelmében teljesen szabad hozzáférést kap a Lenin nevét viselő Területi Tudományos Könyvtár teljes állományának kutatására. "A két forradalom közös ünneplése, a kutatók eszmecseréje - ez az igazi nyitás a magyar-orosz kapcsolatok történetében" - jegyezte meg a rendezvény után a könyvtár főigazgatója.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok