2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kiállítás – előadás – videófilmek – jazzkoncert Varsóban

2007. március 26.
Évadának egyik legrangosabb rendezvény-sorozatát tartotta hétvégén a Varsói Magyar Kulturális Intézet, amely már a helyszínével is felhívta magára a figyelmet. A lengyel főváros jelenleg talán legfelkapottabb kulturális központja, a Fabryka Trzciny adott otthont a kiállítással egybekötött videófilm-bemutatónak, a modern kor magyar-lengyel kapcsolatait boncolgató előadásnak és a jazz koncertnek.
Több mint féléves előkészület előzte meg a nagyszabású rendezvényt, hiszen tavaly októberben indult útjára Budapesten, a Lengyel Kultúrában, ahol először a magyar látogatóknak mutatták be a csaknem félszáz magyar és lengyel képzőművész plakát-kiállítását, amelynek ötletét az '56-os októberi eseményekből kellett a művészeknek meríteniük. A siker - a budapestit követően - Varsóban sem maradt el, amely annak is köszönhető, hogy a kiállító művészek közül (magyarok és lengyelek) többen is megjelentek. A vernisszázst '56 legjellemzőbb korabeli plakátjával, a Könnyező Galambbal nyitották, amelynek eredetijét erre a rendkívüli alkalomra kapta kölcsönbe az intézet a Wilanówi Plakátmúzeumtól. A tervek szerint a kiállítást maga az idős művész, Franciszek Starowieyski nyitotta volna meg, de sajnos pár nappal korábban kórházba került. Szép gesztusként viszont őt sikerült megajándékoznia a mintegy másfélszáz látogatónak, akik a plakát másolatát aláírásukkal látták el, s küldték el az alkotónak.
 
Nagy sikert aratott Jerzy Eisler professzor "1956. Magyarország és Lengyelország, párhuzamos történelem - közös történelem" című előadása, amely számos kérdést vetett fel a főleg fiatalokból álló hallgatóságban. Hasonlóan ehhez, gondolatébresztőnek szánták Lux Antal Berlinben élő képzőművész kísérleti videófilmjeit, amelyet - a nagy érdeklődésre való tekintettel - két teremben nézhetett egyszerre a közönség.
 
Az est méltó befejezéseként, a Grencsó Bio Kollektíva vette át a stafétabotot, és fergeteges (jazz)koncerttel szórakoztatta a közönséget.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok