2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kodály-emlékév Buenos Airesben

2007. szeptember 12.
2007-ben számos rendezvénnyel emlékezett meg Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójáról Buenos Airesben az argentínai magyar zenei szervezet, az Ars Hungarica.
2007 áprilisa és szeptembere között több koncertet, mesterkurzust és megemlékezést tartottak Buenos Airesben (Argentína) a Kodály-emlékév keretében. A Kodály Zoltán születésének százhuszonötödik évfordulója előtt tisztelgő rendezvénysorozat szervezője az Ars Hungarica, vagyis a Buenos Airesi magyar Zene- és Kultúraközvetítő Civil Szervezet volt.

Az argentínai Kodály-emlékév első eseményeként áprilisban a budapesti negyvenhét tagú Angelica női kórus adott hangversenyt a különböző Kodály-művekből, többek között az Ars Hungarica kórusa, a Coral Hungaria-nak a közreműködésével. Emellett az intézet művészeti igazgatója, Leidemann Sylvia és az Angelica Kórus Liszt-díjas karnagya, Gráf Zsuzsanna tartott mesterkurzust a Kodály-módszerről az argentin Nemzeti Egyetemi Zenei Intézet diákjainak. A kórusok koncertet adtak továbbá az argentin Nemzeti Klasszikus Rádió nagytermében is, melynek felvételét az év folyamán többször is leadták.

2007 májusában a norvég és magyar nagykövetségek támogatásával tartottak hármas megemlékezést az Argentum Kvartett közreműködésével Edvard Grieg halálának száz éves, Kodály Zoltán és Kálmán Imre születésének százhuszonöt éves évfordulója alkalmából. Ezt követően júniusban a Coral Hungaria kamarakórusa nyitotta meg a Buenos Airesi Kodály-kiállítást, augusztusban pedig Leidemann Sylvia argentin tanítványai adtak elő Kodály-dalokat és népdal-feldolgozásokat a nagykövetségi Szent István fogadáson.

2007. szeptember 10-én a Buenos Airesi Auditorio Belgranoban rendezték meg a Kodály Fesztivált, mely a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Nemzetközi Kodály Intézet közreműködésével jött létre. A fesztiválon elhangzottak Kodály Zoltán legismertebb művei, többek között a Székelyfonó, a Háry János, a Galántai Táncok, valamint a Psalmus Hungaricus.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok