2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kodály évfordulók Prágában

2007. május 22.
Tegnap workshop, ma életmű-előadás, holnap ünnepi koncert - Prágában Kodály körül forog a kulturális élet ezekben a napokban. A Prágai Magyar Kulturális Központ kezdeményezésére, visegrádi összefogással valósul meg az az ünnepi endezvénysorozat, amely a Kodály - Szymanowski 125/70/40 címet viseli.
Tegnap, a Károly Egyetem Tanárképző Karán tartott workshop-on Dr. Nemes Klára, a Kecskeméti Kodály Intézet szakembere adott betekintést a Kodály - módszer filozófiai és módszertani alapjaiba a több mint ötven, Csehországból és Szlovákiából érkező zene-pedagógusnak és óvónőnek. A résztvevők betekintést kapnak a Kodály-módszer elméleti és gyakorlati részébe, elsajátították a kézzel szolmizálás technikáját, archív felvételeken és újabb DVD - anyagok segítségével kísérhették figyelemmel a módszertani fogásokat. A workshop ma egy Kodály Zoltán életével és munkásságával foglalkozó előadással folytatódik.

A programsorozat csúcspontja a szerdai Kodály-Szymanowski ünnepi koncert lesz. A cseh zeneakadémistákból álló Berg Kamaraegyüttes Peter Vrábel szlovák karmester vezetésével, és a szólóénekesek, Anna Kutowska - Kass (szoprán, Varsói Nagyszínház), Krzysztof Szmyt (tenor) a fiatal, magyar bariton, Gyula Orendt, a németországi BRD énekverseny első helyezettje közreműködésével Kodály Zoltán lengyel kortársa, Karol Szymanowski és Leo© Janáček cseh zeneszerző műveit adják elő a prágai Ágnes kolostor dísztermében.

A műsoron Kodály Zoltán: Kádár Kata, Mónár Anna, és Galántai táncok, Karol Szymanowski: Slopiewnie, Az őrült müezzin éneke op. 42 tenor hangra és zenekarra, valamint Leo© Janáček: Szvit vonós zenekarra című műve csendül majd fel.

Az eseménysorozatot Václav Jehlička cseh kulturális miniszter a visegrádi együttműködés és a prágai kulturális élet példás eseményének titulálta.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok