2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kodálytól Kertészig - gulyás-recepttől a nanotechnológiáig

2007. július 19.
Magyar Pont nyílt Szaranszkban, Mordvinföld fővárosában, a ma kezdődött finnugor kulturális fesztivál alkalmából. A nemzetközi eseményt Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitotta meg Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök és Tarja Halonen finn államfő jelenlétében.
Tarja Halonen finn államfő (j2) figyeli Vlagyimir Putyin orosz elnököt (j4) és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt (előtérben, b), akik a debreceni Hajdú Táncegyüttes tagjaival táncolnak Szaranszk városában, a finnugor népek nemzetközi fesztiváljának megnyitóján. MTI Fotó: Kovács TamásT
arja Halonen finn államfő (j2) figyeli Vlagyimir Putyin orosz elnököt (j4) és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt (előtérben, b), akik a debreceni Hajdú Táncegyüttes tagjaival táncolnak Szaranszk városában, a finnugor népek nemzetközi fesztiváljának megnyitóján. MTI Fotó: Kovács Tamás

Immár a negyedik Magyar Pont nyílt ma, július 19-én, Oroszországban. Pétervár, Hanti-Manszijszk es Joskar-Ola után - ezúttal Szaranszkban. Mordvinföld fővárosában avatta fel a Magyarországról szóló kulturális, tudományos, turisztikai információk terjesztésére szolgáló Magyar Pontot Székely Árpád nagykövet és Nyikolaj Petrovics Makarkin, a mordvin Állami Egyetem rektora.

A Magyar Pont az egyetem és a moszkvai Magyar Kulturális Központ által aláírt együttműködési szerződés keretében fog működni. Már most jelentős magyar és orosz nyelvű kézikönyvtárat kínál (alapvető irodalmat a magyar történelemről, művészetről, filmről, magyar szépirodalmat oroszul Kertésztől Örkényig, és magyar nyelvkönyveket). A látogatók kaphatnak kulturális turisztikai ismertető kiadványokat, miközben interneten bármilyen magyar vonatkozású honlapot elérhetnek a magyarul is kiválóan beszélő munkatárs segítségével.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Külügyminisztérium közös támogatásával létrejött Magyar Pont újdonsága, hogy elsőként fog gazdasági információkat is nyújtani, s a társadalomtudomány mellett különösen nagy jelentősége lehet az olyan területeknek, mint a nanotechnológia - hangsúlyozta megnyitójában Székely Árpád nagykövet.

Makarkin, az egyetem rektora hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan szeretnék a két ország közötti oktatók és ösztöndíjas hallgatók cseréjét is bővíteni - a nyelvészek mellett leendő elektromérnökök, agrárszakemberek is örömmel mennének magyar tanulmányutakra.

A tágas szaranszki Magyar Pontban állandó kiállítási program is van: Arató András Magyar arcok címmel a magyar kultúra képviselőiről készült portrésorozata, valamint a Kodály emlékév alkalmából készült orosz nyelvű tablókiállítás látható.

Gyurcsány Ferenc: a finnugor népek közös kötelessége a történelmi örökség megőrzése

A finnugor népek különböző nyelven beszélnek, de mégis össze kell tartaniuk, mert közös kötelességük megőrizni hatezer év örökségét és átadni azt az új nemzedékeknek - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő a szaranszki nemzetközi finnugor fesztivál csütörtöki megnyitóján.

Tarja Halonen finn köztársasági elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök Szaranszk városában a finnugor népek nemzetközi fesztiváljának megnyitója előtt. MTI Fotó: Kovács Tamás
Tarja Halonen finn köztársasági elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök Szaranszk városában a finnugor népek nemzetközi fesztiváljának megnyitója előtt. MTI Fotó: Kovács Tamás

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az államalkotó finnugor népeknek - Finnországnak, Észtországnak és Magyarországnak - ugyanacsak közös kötelessége megőrizni ezt az örökséget, és közös felelőssége hogy ne árnyékolják azt be politikai viták.

A szaranszki sportstadionban csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitotta meg a finnugor fesztivált, ezt követően mondott rövid köszöntőt Tarja Halonen finn államfő és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc beszédében Kodály Zoltánt idézte, aki szerint a kultúrát nem lehet csak úgy örökölni, az elpárolog, ha nemzedékek nem teremtik újra, nem tesznek semmit megőrzése érdekében. A megnyitóünnepségen részt vevő fiatalokra utalva hangsúlyozta: látja, nem kell félni, hogy ez az évezredes örökségünk elillan, büszkék lehetünk gyermekeinkre.

Putyin elnök külön köszönetet mondott Halonennek és Gyurcsánynak, hogy eljöttek Mordvinföldre. Mint hangsúlyozta, Oroszországban 160 nép él, ebből 13 a finnugor népcsoporthoz tartozik. Kiemelte, hogy ezek a népek nem adták fel törekvésüket ősi gyökereik megőrzésére, egyben nemzeti kultúrájuk támogatását ígérte ezeknek a népeknek. Az ünnepélyes megnyitót követően a két államfő és a magyar kormányfő rövid sétát tett a finnugor mesterségeket bemutató utcán, majd részt vettek az új mordvin nemzeti színház avató ünnepségén. Ennek keretében eszmecserét folytattak finnugor társadalmi szervezetek vezető képviselőivel.

Putyin, Halonen és Gyurcsány a nap folyamán Sztaraja Terizmorga faluban megtekintik a most felavatott nemzetiségi tannyelvű iskolát, valamint a helyi nemzetiségi kulturális központot és néprajzi múzeumot, ahol az orosz elnök díszvacsorát ad a finn államfő és a magyar kormányfő tiszteletére.

Vlagyimir Putyin és Gyurcsány Ferenc kétoldalú megbeszélésére a késő esti órákban közvetlenül a magyar kormányfő csütörtöki hazautazása előtt kerül sor.


OKM/mti
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok