2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Koreai Filmhét az Urániában

2007. május 17.
Először rendeznek Magyarországon Koreai Filmhetet. Május 24. és 29. között az elmúlt évek dél-koreai filmterméséből mutatnak be válogatást a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban.
A filmhéten szereplő nyolc alkotás jól tükrözi a dél-koreai filmkészítés sokszínűségét. A mozik között háborús, történelmi és gengszterfilm ugyanúgy megtalálható, mint a mai dél-koreai társadalom problémáit bemutató munkák.
 
koreai_filmhet.jpgA filmhét Jae-gyu Kang rendező Harcosok szövetsége című alkotásával nyílik meg jövő csütörtökön. A koreai háború kitörésekor, 1950-ben játszódó film egy besorozott testvérpár történetén keresztül igyekszik átfogó képet adni a több mint fél évszázada megtörtént borzalmakról - olvasható a filmhétről szóló ajánlóban.

Az Elbűvölő lány című film egy egyedülálló postáskisasszony életét mutatja be, akinek látszólag szürke hétköznapjait súlyos emlékek árnyékolják be.

A király és a bohóc című alkotás 500 évvel viszi vissza a nézőt a történelemben. Főhőse két vándorkomédiás, akik csípős szatíráik miatt komoly bajba kerülnek, s csak úgy menekülhetnek meg, ha sikerül megnevettetniük a vérengzéseiről hírhedt királyt. A film hatalmas sikert aratott Koreában, ahol különösen nagy visszhangot keltett a két férfi főhős közötti szerelem ábrázolása. Az alkotást 7 hét alatt 12 millióan látták - írják a szervezők.

A Sopyonje - Panszori-énekesek című alkotás az úgynevezett panszori-dalok népi hagyományán és három ember sorsán keresztül mutatja be egy ősi kultúra visszaszorulását és eltűnését.

Az Összevont biztonsági övezet című film az Észak- és Dél-Korea közti demilitarizált zónában történő incidensen és az azt követő eseményeken keresztül ad betekintést a két ország közti konfliktusba.

A Véres nyakkendő gengszterfilm: főhőse a puszani alvilág egyik drogbárója és a rendőrség "erős embere", akik furcsa üzletet kötnek, ami végül rosszul sül el.   

A My generation, ahogy címe is jelzi, igazi generációs film, amelynek felnőtt éveik elején járó szereplői folyton a "felnőttvilág csapdáiba" esnek - áll az alkotás ajánlójában.

A fesztivál programjában szerepel a 14. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Országos Diákzsűrijének különdíjával kitüntetett film, Ji-woon Kim Keserédes élet című alkotása is.

A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással vetítik.
 
A filmhetet támogatja az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Koreai Köztársaság Nagykövetsége.
 
 
(MTI/OKM)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok