2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közvetlen Malév-járattal és Jazz-Transittal Jekatyerinburgban: Balázs Elemérék átütő sikere

2007. május 2.
2007. április 27-én, az első közvetlen Malév-járattal a magyar kultúra képviselői is megérkeztek Jekatyerinburgba. A Balázs Elemér Group négy zenészét a "Jazz-Transit" nemzetközi fesztiválon rég várt vendégként fogadták, hisz a fesztivál már 16. éve tart, magyarok viszont csak először jöttek.
"Márpedig a magyar jazz számunkra igazi legenda, az első fekete korongot egy Székesfehéron szolgált katonatiszt hozta nekem" - mondja a házigazda, az Urali Állami Esztrádszínház igazgatója, Nyikolaj Golovin, "ezért külön megtiszteltetés, hogy a világszerte ismert, sokféle formációban játszó csapat eljutatott hozzánk a moszkvai Magyar Kulturális Központ szervezésében, a Malév támogatásával".

Az első estén adott koncert a szó szoros értelmében átütő volt - s ebben nincs semmi tudósítói túlzás (620 fizetővendég volt a nagyteremben, mondja a pénztárosnő, legtöbb az összes koncert közül). A késői kezdés ellenére a teremből egy lélek sem távozott, hanem feszült figyelemmel, lélegzetvisszafojtva hallgatták a magyar népdalokra épülő jazz-impovizácókat: a "Kinek van, kinek van kút az udvarában, az Árva vagyok és más szívszorító magyar dallamok belső világa és Balázs Elemér fergeteges dobszólója, illetve a többi hangszer összjátékából összeálló együttes muzsikálás felszabadító élménye egyszerre ragadta el a legkülönbözőbb közönségrétegeket. Márpedig a jekatyerinburgi közönség legalább olyan izgalmas és tarka volt, mint ahogy a fellépő művészseregben volt izraeli dixiland, brit zongora-vokál páros, amerikai szaxofonista, francia trió. A közönség soraiban a jekatyerinburgi szubkultúrák szinte mindegyikének képviselőjét látni lehetett, a hagyományos lágy jazzt kedvelő (és Magyarországot még első kézből ismerő) idősebb nemzedéktől kezdve a legkülönbözőbb fiatal csoportokig: de a farmeresek és estélyi ruhások mind az improvizációk alapjául szolgáló ősi magyar dallamok hatása alá kerültek. A legtöbbnek az tetszett, hogy egyszerre nyújtottak fantasztikus egyéni teljesítményt és hibátlan összjátékot. Három estén át hat csapat lépett színre - díjat ugyan nem osztottak, de a közönség szimpátiáját egyértelműen a magyarok nyerték el, másnap az egész város róluk beszélt - összegezte a fesztivált Nyikolaj Baranov, a helyi big band karmestere (felesége gyönyörűen énekel magyar népdalokat). Moszkvába a műsorvezető, Mihail Mitropolszkij, a neves jazz-szakértő - műsorvezető viszi el hírüket, aki minden jazz-lapba ír, ami számít.


Jekatyerinburg, az Ural fővárosa, Oroszország harmadik legnagyobb városa immár négy és fél óra alatt közvetlenül, leszállás nélkül megközelíthető Magyarországról. És e kulturálisan rendkívül tagolt, ugyanakkor igényes közeg magyar kulturális termékekből is a legjobbakat akarja. Irodalmat már most vitt Kiss Ilona, a Magyar Kulturális Központ igazgatója: a Malév első járatának minden utasa egy példányt kapott Bart István "Oroszoknak magyarokról" című derűs kisenciklopédiájából (Voronkina fordításában), a nemzetközi kapcsolatok minisztere a Bibliotheca Hungarica teljes sorozatát, a híres Koljada-társulat pedig a Mauzóleum c. magyar kortárs dráma kötetet. A Zenés komédiai színház minden mennyiségben tud magyar operettet fogadni, tavalyi közös magyar-orosz projekt eredményeként most is három mű van az áprilisi programon - Kálmán Imre őszi jubileumát nem tudják magyar vendég nélkül elképzelni. "A legnagyobb szükség egy "Magyar Terem"-re lenne, kis könyvtárra - szótárakkal, társalgási kézikönyvekkel, nyelvkönyvekkel - egyre többen vagyunk, akik már mindenfelé jártunk a világban, de otthonosan olyan, hozzánk közelálló történelmű országokban érezzük magunkat, mint Magyarország". A nyitottság adott, a nyitás megtörtént: Jekatyerinburg Európa és Ázsia határán a magyar kultúra újabb oroszországi támpontja lehet. Egyelőre nem könnyű terep, nem kitaposott út: Balázs Elemérék rendkívüli rugalmassága, nemcsak a zenére kiterjedő improvizációs készsége is kellett ahhoz, hogy a fesztiválon való fellépésük számukra is igazi jó buli legyen: más, mégis megnyugtatóan ismerős zenére kiéhezett, értő kíváncsi közönség közegében.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok