2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Külföldi magyar kulturális intézetek igazgatóinak találkozója

2007. június 28.
A tervezett New York-i magyar kulturális évad előkészületeiről és a jelenleg is zajló németországi évad helyzetéről is szó lesz a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatóinak éves értekezletén, amelyet a jövő héten tartanak Budapesten, a Balassi Intézetben.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) kulturális diplomáciáért felelős háttérintézményének tájékoztatása szerint a kedden kezdődő kétnapos találkozón Hiller István, a szaktárca vezetője, Göncz Kinga külügyminiszter és Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója mond köszöntőt.

A zártkörű eseményen szó lesz egyebek mellett a németországi magyar kulturális évad, az Ungarischer Akzent helyzetéről, a 2009-re tervezett New York-i évad előkészületeiről, valamint az Európa Kulturális Fővárosa programról. A résztvevők áttekintik az intézeteket és a Balassi Intézetet érintő legfontosabb gyakorlati kérdéseket is.

A találkozón a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus programjait és működését Borbáth Erika főigazgató mutatja be. A Hagyományok Háza programjairól és működéséről pedig Kelemen László főigazgató tart előadást.

Az eseményen előadást tart Arató Gergely, az OKM államtitkára, Schneider Márta kulturális szakállamtitkár, Závecz Ferenc fejlesztési és gazdasági szakállamtitkár, Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár, valamint Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára is.

Az OKM összegzése szerint több mint 2.200 program, köztük száz 56-os rendezvény várta az érdeklődőket tavaly a külföldi magyar kulturális intézetek szervezésében.

Összesen 19 külföldi magyar kulturális intézet működik szerte a világon: Bécsben, Berlinben, Brüsszelben, Bukarestben, Delhiben, Helsinkiben, Kairóban, Londonban, Moszkvában, New Yorkban, Párizsban, Pozsonyban, Sepsiszentgyörgyön, Prágában, Rómában, Stuttgartban, Szófiában, Tallinban és Varsóban.

Hiller István idén júniusban azt közölte, hogy az OKM néhány héten belül elkezdi a külügyminisztériumtól független kulturális szakattasé-hálózat kiépítését, és még az idén Pekingben, Sanghajban, Tel-Avivban, Zágrábban és Belgrádban lesz jelen a kultúra magyar nagykövete.

Az OKM májusban hirdetett pályázatot a római, a kairói és a berlini magyar kulturális intézet igazgatói posztjának betöltésére.

A pályázatokat, amelyeket szombatig kell benyújtani, az oktatási és kulturális miniszter által felkért bíráló bizottság véleményezi. A kiírás szerint a pályázatot elnyert igazgató személyéről Hiller István a benyújtási határidő lejártától számított 30 napon belül hoz döntést.

Az értekezletnek helyet adó Balassi Intézet idén március 1-je óta felel az OKM háttérintézményeként a kulturális diplomáciáért.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok