2024. április 17.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kultúra és a gazdaság összefonódását hangsúlyozta Hiller István Berlinben

2007. május 4.
Az európai uniós német elnökség keretében rendezett nemzetközi konferencián szólalt fel Hiller István.
A magyar oktatási és kulturális miniszter az európai uniós német elnökség keretében rendezett - az Európai Bizottság, a német külügyminisztérium és a Dresdner Bank által támogatott - nemzetközi konferencián elhangzott felszólalásában José Manuel Durao Barroso bizottsági elnököt idézte azzal kapcsolatban: elérkezett az az idő, amikor az értékek rangsorában a kulturális értékek a gazdaságiak felett állnak. Ezt a kijelentést sokan Magyarországon is fordulatként értékelik - jelentette ki Hiller István, hangsúlyozva: a gazdaság és a kultúra immár elválaszthatatlan egymástól.

A magyar miniszter rámutatott: az Európai Unió egyes tagállamaiban, illetve az unió egészében a kultúra a leggyorsabban fejlődő húzóágazat. Ehhez nem csupán alkalmazkodni kell, hanem újabb és újabb innovatív kezdeményezésekkel kell élni. Magyarország kulturális politikájában erre törekszik mind a kulturális infrastruktúra javításában, mind pedig a legfontosabb kulturális ágazatokban, köztük a filmiparban, a színház és a kortárs művészetek területén.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában Hiller István arról beszélt, hogy meg kell találni a kultúra finanszírozásának új módszereit. Ebből kiindulva a magyar kulturális kormányzat áttekintette az átalakuló finanszírozással kapcsolatos helyzetet valamennyi tagállamban. A miniszter közölte: a tárca várhatóan még ebben az évben a kormány és a parlament elé terjeszti javaslatát arra vonatkozóan, hogy a kultúra finanszírozásának új módszereit magas szintű jogszabályban, illetve törvényben rögzítsék.

Hiller szerint az uniónak lépést kell tartania mindazokkal a változásokkal, amelyek világszerte a kultúra területén mennek végbe. Hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a jelenlegi globalizálódó világban a kultúra a társadalmi és gazdasági kapcsolatok átalakításának, szilárdításának legerősebb bázisa. Nemzetközi tapasztalatok bizonyítják, hogy csakis azok a társadalmi, illetve gazdasági kapcsolatok erősek, amelyeknek szilárd kulturális alapjuk van - jelentette ki Hiller István, hozzáfűzve, hogy ezen a téren az uniónak még sok a teendője.

A miniszter egyetért azzal, hogy az EU-ban a kultúrának továbbra is nemzeti hatáskörben kell maradnia, s a sokszínűség egységében kell megfogalmaznia Európa, illetve az unió jövőjét. Mindez nem jelenti azt, hogy a kultúra finanszírozását teljes egészében az egyes országokra, az egyes nemzetekre kell hagyni - tette hozzá. Ebből kiindulva a világban végbemenő változások fő irányait az európai kulturális kapcsolatokban, illetve az EU kulturális politikájában is alkalmazni kell - hangsúlyozta az MTI-nek Hiller István.

A magyar miniszter délután részt vesz a berlini Collegium Hungaricum új épületének bokrétaünnepségén, majd a Magyar Kultúra Követe címmel tünteti ki Kertész Imre Nobel-díjas írót.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok