2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kultúra perspektívái a turizmusban - konferencia Budapesten

2007. március 30.
A kultúra perspektívái a turizmusban címmel a kulturális és turisztikai szervezetek közötti együttműködés fejlesztésére rendezett konferenciát pénteken Budapesten a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége, a Művészetek Palotája és a Szépművészeti Múzeum.
"Számomra evidencia, hogy a kultúra és a turizmus szorosan összetartozó fogalmak, és hogy egyik sem lehet igazán eredményes a másik nélkül" - fogalmazott az Utazás 2007 kiállításon megrendezett tanácskozáson az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nemzetközi ügyekért felelős szakállamtitkára, aki a kulturális diplomácia szerepéről és gyakorlati hasznáról beszélt.

Mint Bogyay Katalin elmondta, a kulturális diplomácia egyik alapfeladata, hogy az országra, a szélesen értelmezett magyar kultúrára irányítsa a figyelmet. A másik funkciója, hogy folyamatos párbeszédet folytasson más kultúrák képviselőivel.
 
Minthogy a magyar kultúra igen sokrétű, a múltbéli gyökerei és a hagyományok éppen olyan értékesek, mint az új alkotások és a fiatal előadóművészek, nem nehéz az érdeklődést felkelteni, ha jó partnerre találunk - fejtette ki Bogyay Katalin.

"Mindenütt fel kell lelni azokat a rangos személyiségeket, akik, mint tiszteletbeli magyarok, illetve külföldön élő honfitársaink segíthetik a magyar kulturális diplomáciát és a turisztikai partnereket" - utalt a szakállamtitkár személyes tapasztalataira.

Bogyay Katalin, aki korábban a londoni Magyar Kulturális Intézetet vezette, kiemelte: a kulturális diplomácia képviselői piacot építenek a magyar művészek számára. Fontos, hogy tudják: egy adott rendezvény miként épül be a helyszín kulturális terébe, hiszen így kap kellő nyilvánosságot - hangsúlyozta a szakállamtitkár.


A külföldi magyar évadok, a francia- és olaszországi, a hollandiai, a nagy-britanniai, az oroszországi, és most a németországi évad különböző szinten, de mind elérték ezt a célt - vélekedett Bogyay Katalin.

A konferencián a Művészetek Palotája és Szépművészeti Múzeum turisztikai kapcsolatairól is kaptak tájékoztatást a résztvevők.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok