2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kultúrák közötti párbeszéd éve kezdődik az EU-ban

2007. december 4.
A kultúrák közötti párbeszéd évét tartják jövőre az Európai Unióban, az ehhez kapcsolódó brüsszeli kommunikációs kampány jelmondata "Együtt a sokféleségben" - jelentette be keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján Ján Figel, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, képzésért és ifjúságért felelős tagja.
Az európai év célja, hogy "elősegítse a kölcsönös megértést és a jobb egymás mellett élést". A rendezvénysorozat a brüsszeli remények szerint "segít a kulturális sokféleség, valamint az európai ügyekben történő aktív polgári részvétel előnyeinek feltárásában, és az európai összetartozás érzésének megerősítésére törekszik" - derül ki a témáról kiadott közleményből.

Figel a sajtótájékoztatón hangoztatta annak fontosságát, hogy az EU-ban a politika és a gazdaság mellett a kultúrával is foglalkozzanak.

"Egyértelmű, hogy Európa olyan jelentős kihívások előtt áll, amelyek a kultúrák közötti kapcsolatokban gyökereznek - hangsúlyozta Figel. - A 2008. európai év jó lehetőséget nyújt arra, hogy tanulmányozzuk, hogyan lehet javítani a kultúrák közötti párbeszéden és kapcsolatokon. Ötven évvel ezelőtt még az az elképzelés is elérhetetlennek tűnt, hogy az európai integrációval sikerül Európa különböző népeit közelebb hozni egymáshoz. Ma már láthatók az Európai Unió eredményei, valamint az a kiemelkedő siker, amelyet az unió Európa egyesítésében elért. Ezért szembe tudunk nézni s szembe is kell néznünk a kontinens kulturális és vallási sokszínűségéből fakadó kihívásokkal."

Jelen volt az indító eseményen az év hét, úgynevezett kulturális nagykövete is: Paulo Coelho brazil író, Radu Mihaileanu román rendező, Jordi Savall katalán gambaművész, Fazil Say török zongorista, Jack Martin Händler szlovák karmester, Marko Peljhan szlovén színész és Marija Serifovic szerb énekesnő. Ők is kiemelték annak jelentőségét, hogy az unió országainak integrációja a kultúra révén is fokozódjon, miközben megmaradnak minden nemzet sajátosságai, hagyományai is.

Figel leszögezte: Brüsszel azt szeretné, ha az év eseményein a lakosság minél nagyobb hányada részt venne. A részletes tervek megtalálhatók a civil szervezetekkel együttműködve kifejlesztett www.dialogue2008.eu weboldalon.

Az európai év költségvetése 10 millió euró. Ebből egyebek közt hét uniós és 27 nemzeti projektnek nyújtanak társfinanszírozást. A többországos projektek a városi kultúrával, a populáris művészettel, az ifjúság részvételével, a migrációval, a médiával, a helyi kezdeményezések megosztásával, videoprojektekkel és a bevándorló közösségek tevékenységeivel foglalkoznak - többségükben magyar résztvevők is vannak. A kiválasztott magyar nemzeti program az ifjúság és a kultúra kapcsolataival foglalkozik.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok