2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális intézetek találkozója Budapesten

2007. január 25.
Az OKM felelősséget érez a nemzetközi kulturális kapcsolatok erősítéséért. Ennek érdekében minél több találkozóra, és tapasztalatcserére épülő párbeszédre van szükség - hangsúlyozta Bogyay Katalin szakállamtitkár a Magyarországon működő külföldi kulturális intézetek vezetőinek csütörtöki budapesti találkozóján.
Az OKM nemzetközi kapcsolatokért felelős szakállamtitkára angol nyelvű köszöntőjében kiemelte: a minisztérium célja a kulturális élet szereplői, a fesztiválok és az intézetek közötti együttműködés erősítése.

Bogyay Katalin felvetette, hogy a találkozón résztvevő intézetek megalakíthatnák a EUNIC-nak, az Európában működő kulturális intézetek hálózatának magyarországi szervezetét.

A szakállamtitkár tapasztalata szerint ugyanis a brüsszeli központú hálózathoz kapcsolódó, az egyes országokban működő kulturális intézeteket tömörítő szövetségek jobban illeszkednek az unió egyre inkább régiókra és együttműködésre épülő stratégiájához.

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében szervezett Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljáról beszélt a találkozón. A fiatal írók seregszemléje a kulturális intézetek ötlete nyomán és szervezésében hetedszer kap helyet a fesztiválon.

Az idén először két napos lesz a elsőnovellások szemléje, mivel sok résztvevőre számítanak. A tervek szerint szombaton és vasárnap, az anyafesztivál két legfrekventáltabb napján mutatkozhatnak be az európai elsőkönyvesek - mondta az igazgató.

Karádi Éva, a fesztivál koordinátora szerint eddig 17 országból adták le a legsikeresebb elsőkönyves alkotó jelentkezését, de várhatóan ez a szám húszra bővül. A fiatal írók bemutatkozásának moderátora az idén Babarczy Eszter és Békés Pál lesz.

Az elsőnovellás szerzőknek kirándulást szerveznek Pécsre, a 2010-es év egyik európai kulturális fővárosába - jegyezte meg a koordinátor, hozzátéve: arra kérik majd a fiatal alkotókat, hogy egy-egy esszében örökítsék meg ott szerzett benyomásaikat. Az írásokat 2010-ben jelentetik meg.

A kulturális intézetek képviselői évente háromszor-négyszer találkoznak, mindig az unió soros elnökségét betöltő ország kulturális külképviseletén. A Goethe Intézetben megrendezett első idei találkozón 17 európai ország kulturális intézetének magyarországi képviselője, illetve kulturális attaséja vett részt.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok