2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kultúránk a névjegyünk Hiller István szerint

2007. július 16.
A kultúránk, a tudományunk a névjegyünk - hangsúlyozta vasárnap este a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál megnyitója előtt Lübeckben Hiller István magyar oktatási és kulturális miniszter az MTI-nek adott nyilatkozatában.
Európa egyik legrangosabb, immár hagyományos zenei fesztiváljának díszvendége idén Magyarország. Mindennek kapcsán a miniszter hangsúlyozta, hogy aktív és energikus kulturális diplomáciára van szükség, még azokban az országokban is, amelyekben Magyarországról van egy kialakult kép. Németországban, a német társadalomban van egy ilyen kép Magyarországról, ezért itt nem bemutatkozni kell, hanem a hagyományos, a tradicionális mellett az újat, a hétköznapi és korszerű magyar kultúrát kell bemutatni, amely az elmúlt évtizedekben jött létre - jelentette ki Hiller István és örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a németországi magyar kulturális évad, az úgynevezett Ungarischer Akzent keretében Magyarország lehet a kontinens kiemelkedően elismert zenei fesztiváljának díszvendége.

Mindez - mint a miniszter hangsúlyozta - egyben azt is jelenti, hogy Németország legészakibb tartományában "szívesen fogadnak minket." A csaknem hét héten át tartó zenei fesztivált - mint utalt rá - egy még szélesebb magyar kulturális jelenlét is kiegészíti, hiszen a magyar irodalom több kiemelkedő személyisége vesz részt különböző rendezvényeken.

Hiller István hangsúlyozta, hogy mindez Magyarország számára rendkívül fontos. Magyarország és Németország között - mondta - ismert a gazdasági és a társadalmi kapcsolat. A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy azok a kapcsolatok erősek és szilárdak, amelyeknek kulturális alapjuk is van - jelentette ki a miniszter.

Schleswig-Holsteinben s általánosságban Németországban azt akarjuk bemutatni, hogy a magyar kultúrának új arcai vannak. Ezzel összefüggésben a Németországban több mint egy éve zajló magyar kulturális évadra utalva a miniszter kijelentette: ezt a hosszú folyamatot november végén zárjuk le a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum új épületének átadásával.

Magyarország minden tekintetben szívesen látott vendég Németországban és jó partner, s ez Magyarország számára mind a jelenben, mind a jövőben rendkívül fontos - hangsúlyozta az MTI-nek Hiller István.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok