2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar delegáció a Nemzetközi Kultúrpolitikai Hálózat miniszteri találkozóján

2007. szeptember 22.
Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár vezetésével 3 év után ismét utazott magyar delegáció a 10. jubileumi Nemzetközi Kultúrpolitikai Hálózat (INCP) Miniszteri Találkozójára Sevillába.
A Nemzetközi Kultúrpolitikai Hálózat (INCP) egy nemzetközi fórum, ahol a több, mint 70 tagország kulturális miniszterei véleményt cserélhetnek a kultúrpolitika kérdéseiről, és stratégiát fejleszthetnek ki a kulturális sokszínűség támogatása érdekében. A kezdeményezést Jean Chrétien kanadai miniszterelnök, valamint Sheila Copps, kanadai kulturális örökségi miniszter indította Ottawában 1998-ban. A cél a nemzetközi kulturális együttműködés megalapozása, mint a nemzeti és nemzetközi politika meghatározó eleme.
 
A szervezet céljai:
  • Megerősíteni a kulturális politika szerepét oly módon, hogy a kormányok és a civil szervezetek képesek legyenek olyan nemzetközi környezet létrehozására, ahol a kulturális sokszínűség, a kreativitás, a gondolat szabadsága és az információkhoz való akadály nélküli hozzájutás a meghatározó.
  • A kultúrpolitika kérdéseinek folyamatos napirenden tartása mind nemzetközi, mind nemzeti, mind pedig helyi szinten.
  • Felhívni a figyelmet arra, hogy a kulturális sokszínűség és identitás milyen meghatározó szereppel bír a társadalmi és gazdasági fejlődésre.
  • Bemutatni a kapcsolódási pontokat a nemzeti kulturális célok és a nemzetközi fejlődés között, mennyire hat az előbbire az utóbbi.
 
Magyar részvétel:
Magyarország 1999 óta tagország. 2007-ig összesen 4 alkalommal képviselték hazánkat a találkozón: 1999-ben, Mexikóban, Várhegyi Attila, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára, 2000-ben, Santoniriben, Görögországban, Dr. Rockenbauer Zoltán, Kulturális Miniszter, 2002-ben, Fokvárosban, Dél-Afrikában, Görgey Gábor, Nemzeti Kulturális Örökségi Miniszter, vezette a magyar delegációt. 2004-ben, Sanghajban, Kínában, Hajba Tamás főkonzul megfigyelőként vett részt.
 
A 2007-es találkozó témája:
 
A találkozót közvetlenül az UNESCO 34. közgyűlése előtt tartották, a sevillai megbeszélések két fő téma köré csoportosultak:
 
  1. A Kulturális kifejeződés sokszínűségének védelméről és előmozdításáról szóló 2005-ös UNESCO Egyezmény aktuális állapota.
 
E témán belül kiemelten megvitatásra kerülnek a Részes Felek Konferenciájának döntései, valamint a Kormányok Közötti Bizottság munkája az Egyezmény ratifikálása érdekében.
Az Egyezmény 2007. március 18-án lépett hatályba az azt aláíró tagállamokban, miután 30 aláíró ország ratifikálta azt. Habár Magyarország is az aláíró országok között volt, nálunk az egyezmény mindezidáig nem emelkedett jogerőre, de mind a Külügyminisztérium, mind a Magyar UNESCO Bizottság dolgozik rajta, hogy még idén hazánkban is ratifikálják az Egyezményt. Svájcban pont a sevillai konferencia alatt szavazta meg a Parlament az Egyezmény ratifikálását.
 
  1. A második eszmecsere a Kultúrák Közötti Párbeszéd témájára irányul.
 
A spanyol fél ismertette a Spanyol Kulturális Minisztérium e témakörben elkészült dokumentumát, beszámoló hangzott el a Fiatalok Nemzetközi Tanácsa részéről. Ezt moderált kerek-asztal beszélgetés követte, amelyen a következő témák kapcsán szólaltak fel a résztvevők:"Kulturális párbeszéd", "Ifjúság és Kultúra", "Kultúra és Gazdaság".
 
Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár felszólalásában megköszönte a Spanyol Kulturális Minisztérium és az INCP meghívását és a nagyszerű szervezést, majd kiemelte, hogy Magyarország mennyire fontosnak tartja részvételét az INCP miniszteri találkozókon, és tervezi részvételét a további munkacsoport megbeszéléseken is.
 
Szakállamtitkár asszony kiemelte, hogy Magyarország, földrajzi, kulturális és történelmi helyzeténél fogva is egy hidat képez Európa és Ázsia között, és aktív kulturális kapcsolatot épített ki távolabbi és közelebbi országokkal is az elmúlt években a magyar kulturális évadok révén. A jelenlegi Kínai Magyar Évad a Távol-Keleti kapcsolatokat helyezi középpontba, amivel mindkét ország sokkal alaposabban megismerheti a másikat, mint eddig bármikor. A közeljövőben az Észak-Amerikai kontinensen kerül sor magyar évad rendezésére.
 
Bogyay Katalin kiemelte, hogy a kulturális dialógusok alakításában mekkora szerepe és felelőssége van a médiának, hogy milyen gondolatokat közvetít az emberek felé. Szakállamtitkár asszony beszélt az oktatás fontosságáról, amely mind a hatékony nyelvoktatás, mind a kulturális sokszínűség korai megismertetése révén óriási szerepet játszik abban, hogy a jövő generációi meg tudják állni helyüket ebben a folyamatosan változó és kinyíló világban. Bogyay Katalin a kulturális diplomácia és a kultúr-diplomaták kulcsfontosságú szerepét is kiemelte; mennyire fontos, hogy a döntéshozók folyamatosan napirenden tartsák a kulturális sokszínűség kérdéseit és megoldandó kihívásait, mint amilyen például a kisebbségi politika fajsúlyos témaköre.
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok