2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar festőművészekre emlékeztek Indiában

2007. május 4.
Sass Brunner Erzsébetre és Brunner Erzsébetre emlékeztek április 30-án az észak-indiai Nainitálban. A két magyar festőművész 1930-ban, Rabindranath Tagore meghívására érkezett Indiába és élete nagy részét az ázsiai országban töltötte. Sass Brunner Erzsébet és leánya 1941 és 1950 között a Himalájában található festői városkában, Naitálban élt és mindkettő ott is van eltemetve.

A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ Nainitál város önkormányzatával közösen Sass Brunner Erzsébet halálának 57. és Brunner Erzsébet halálának 6. évfordulója alkalmából megkoszorúzta a két művész sírját. A magyar intézet részéről Dr. Lázár Imre igazgató, a város nevében pedig D. N. Bhatt polgármester-helyettes és Dr. L. S. Bhist, a Kumaon Egyetem professzora helyezte el a megemlékezés virágait. Az intézet igazgatója nainitáli tartózkodása alatt tárgyalásokat folytatott a város vezetőivel a sírhely rendszeres gondozásáról és a két magyar művész emlékének méltó megőrzéséről, lakóhelyük emléktáblával történő megjelöléséről.


Az eseményről részletes, fényképes tudósításban számoltak be a helyi lapok, méltatva a két művész magyar-indiai kapcsolatok ápolásában szerzett érdemeit. Nainitál városa szívesen fejlesztené a kapcsolatokat Magyarországgal, és örömmel építene ki testvérvárosi kapcsolatokat Nagykanizsával, a két Brunner szülővárosával.

Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet sírjának rendszeres gondozásáról a tavaly októberben aláírt magyar-indiai kulturális csereprogramban állapodott meg Hiller István oktatási és kulturális miniszter indiai partnerével. A munkaterv egy Brunner Múzeum megnyitását is előirányozza Nainitálban.


Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet művészete egyesíti az európai - és sajátosan magyar - festészeti látásmódot az indiai szellemi értékrenddel. Míg Sass Brunner Erzsébet a Nagybányai Iskola örökségét képviselve, elsősorban tájképeket és misztikus kompozíciókat festett, addig leánya, Brunner Erzsébet főleg a portréfestésben jeleskedett. Brunner Erzsébet számos indiai és magyarországi kitüntetésben részesült. 2001-ben bekövetkezett halála után végrendeletében gazdag gyűjteményt hagyott a Nagykanizsai Városi Múzeumra és a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumra.

A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ fontos feladatának tartja a két magyar festő életművének megismertetését az indiai közönséggel. Az intézet fennállása alatt számos tematikus kiállítást rendezett a két festő munkáiból. Ez év június 7-én a delhi Olasz Kulturális Intézettel közös programként a Brunnerek 1929-ben, Itáliában festett képeiből nyílik kiállítás.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok