2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar filmek Párizsban

2007. október 29.
Magyar filmfesztivál kezdődik november elsején a francia fővárosban. A Quartier Latin mozijában megrendezendő vetítéssorozat nyolc játékfilmet mutat be nyolc világhírű rövidfilm kíséretében. A Párizsi Magyar Intézet A forradalom arca című dokumentumfilmet tűzi műsorra a fesztivál keretében.
A Marseille-ben és Aix-en-Provence-ban megrendezett magyar filmművészetnek szentelt vetítéssorozatokat követően Párizsban kezdődik magyar filmfesztivál november elsején.

A légy, Before Dawn, Eső után, Maestro, Moto Perpetuo, Nyitány, Szél, Te - nyolc rendkívüli magyar rövidfilm kíséri Párizs szívében, a Quartier Latin moziban Antal Nimród, Bacsó Péter, Elek Judit, Hajdu Szabolcs, Jancsó Miklós, Szabó István, Szemző Tibor és Török Ferenc egy-egy játékfilmjét. A nyolc magyar rövidfilm mindegyike büszkélkedhet a filmszakma legnagyobb nemzetközi elismeréseinek egyikével, Oscar-díjat, cannes-i Arany Pálmákat és az Európa Filmdíjat beleértve.

A játékfilm-válogatásban Jancsó Miklós Csend és kiáltás, Szabó István Tűzoltó utca 25. és Bacsó Péter A tanú című alkotásai képviselik a hetedik művészet magyar klasszikusait. A párizsi magyar filmfesztivál kiemelt eseménye lesz a Fehér tenyér premier előtti vetítése november 3-án, amelyet közönségtalálkozó követ Hajdu Szabolcs részvételével. A fiatal magyar rendező többszörös díjnyertes alkotása november 21-én indul a francia filmszínházakban.

A közelmúltban készült magyar játékfilmek közül Török Ferenc Moszkva tér, Antal Nimród Kontroll, Szemző Tibor Az élet vendége és Elek Judit A hét nyolcadik napja című munkája tanúsítja filmművészetünk sokszínűségét Párizsban.

A vetítéssorozat keretében a Párizsi Magyar Intézetben láthatja először a francia közönség A forradalom arca- Egy pesti lány nyomában című dokumentumfilmet. Kékesi Attila alkotását a Paris Match híres 1956-os címlapfotójának története ihlette. A filmet a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete 2007 legjobb dokumentumfilmjének járó Kamera-díjjal tüntette ki nemrég.

A november 1-4. között megrendezendő fesztivál a Cine Traces, a Párizsi Magyar Intézet, a Rozsda Endre Baráti Társaság és a Magyar Filmunió együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg a Párizsi Magyar Intézetben megrendezett Rozsda Endre kiállításhoz kapcsolódva.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok