2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar kulturális fesztivált nyitott meg Újdelhiben Hiller István

2007. október 6.
December végéig tartó magyar kulturális fesztivált nyitott meg, és felsőoktatási hallgatói csereprogramokról tárgyalt az indiai fővárosban az oktatási és kulturális tárca vezetője.
(MTI) - Hiller István az MTI-nek (közép-európai idő szerint) szombaton délelőtt telefonon elmondta: előző este ünnepi koncerttel vette kezdetét a Kodály-évhez kapcsolódó magyar kulturális és zenei fesztivál Újdelhi egyik legtekintélyesebb kulturális központjában, az India International Centerben, ahol Kodály-emlékkiállítás is fogadja a látogatókat. A belvárosi magyar kulturális központban pedig Magyar kutatók és felfedezők Indiában című kiállítás és szeminárium nyílt meg az érdeklődők előtt.

Hiller István az elmúlt két és fél napban találkozott Ambika Soni idegenforgalmi és kulturális miniszterrel, valamint Ardzsun Szinghgel, az oktatásért is felelős humán erőforrás-fejlesztési miniszterrel, s alkalma volt többször is vezető indiai értelmiségiekkel, egyetemi professzorokkal, a kulturális élet jeles szereplőivel, az indiai filmipar vezetőivel, az ottani táncművészet, illetve zene kiemelkedő alakjaival beszélgetni.

Benyomásai szerint "Delhiben nemcsak ismerik, hanem kedvelik is a magyar kulturális központot, amely a legbelső belvárosban, egy kitűnő helyen működik". Hozzátette, hogy 29 éve működik Indiában magyar kulturális intézet, így egyben a jövő évi 30. évforduló előkészítése is zajlik.

Az oktatási és kulturális tárca vezetője Ardzsun Szingh humán erőforrás-fejlesztési miniszterrel felsőoktatási hallgatói csereprogramokról tárgyalt. Ebben a témában még novemberben államtitkári szintű indiai küldöttség látogat Budapestre.

A Hiller István vezette küldöttség tárgyalásokat folytatott arról is, hogy magyar részvétellel újítsák fel Kőrösi Csoma Sándor XIX. századi magyar kelet-kutató és nyelvtudós egykori indiai dolgozóhelyét, a mai Dzsammu és Kasmír állam területén található Zangla kolostorát.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok