2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar kulturális fesztivál a Kodály Évforduló jegyében Athénban

2007. június 1.
A Kodály évforduló jegyében rendeztek egy hónapon át tartó magyar kulturális fesztivált az athéni magyar nagykövetség, a Külügyminisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium együttműködésében Athénban. A fesztivál programjain a héten részt vett Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A szombaton jazz fesztivállal záruló esemény kiállításait csütörtök este megtekintette a görög fővárosba munkalátogatásra érkezett Gyurcsány Ferenc kormányfő is.

Az athéni Hilton szállóba betérők május utolsó hetében "Magyarországra is megérkeznek", mivel a földszinti helyiségekben herendi porcelán kiállítás, a századforduló kávéházi hangulatát idéző plakát-és tablókiállítás és a magyar borvidékeket bemutató kiállítás fogadja a vendégeket. A görög fővárosban fellépő Duna Művészegyüttes és az Állami Népi Együttes szólistái pedig rögtönzött tánckoncertet adtak a magyar kormányfő tiszteletére.


A két magyar együttes egy görög amatőr néptánc csoporttal közös produkcióban lépnek fel a héten Athénban majd Lutrakiban. Előadásukban kiemelt szerepet kapnak a Kodály Zoltán gyűjtéséből fennmaradt népzenei elemek. A kulturális hónap során magyar klasszikus íróknak és a mai magyar irodalom nagyjainak - Márai Sándornak, Esterházy Péternek, Kertész Imérnek, Szabó Magdának - görögre fordított műveiből rendeznek könyvvásárt.

Hiller István miniszter, Bogyay Katalin kulturális és Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár az athéni magyar könyvvásáron (Fotó: OKM sajtó)
Hiller István miniszter, Bogyay Katalin kulturális és Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár az athéni magyar könyvvásáron (Fotó: OKM sajtó)

A G. Karidisz Szépművészeti Központban Tavaszy Noémi Kodály Zoltán zenéje ihlette, színes linómetszeteit mutatják be. A Görög Kodály Konzervatórium és Intézet szervezésében a kecskeméti Kodály Intézettel együttműködve több komolyzenei koncertet is rendeztek Athénban. A kulturális fesztivált gasztronómiai és cukrászati napok "édesítik": a Gerbeaud szakácsai főznek a Byzantine étterem vendégeinek, s a King George Palace szállodában magyar borokat kóstolhatnak a vendégek.


Athéni látogatása során Hiller István oktatási és kulturális miniszter kétoldalú oktatási-kulturális-tudományos megállapodást írt alá, és az európai uniós együttműködés megerősítéséről is tárgyalt görög kollégáival.


Korábban:


OKM/MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok