2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar Napok a brüsszeli komolyzenei életben

2007. október 26.
A BozarMusic és a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet közös szervezésében november 9. és 13. között Magyar Napokat tartanak a belga fővárosban. A programsorozat Bartók Béla, Hubay Jenő és Kodály Zoltán emlékének kíván tisztelegni.
A brüsszeli komolyzenei élet három legjelentősebb színtere, a Királyi Konzervatórium, a Bozar és a Zenemúzeum ad otthont a jelentős eseménynek. Az összetett programsorozat három programsorozat köré csoportosul:
  • Bartók hétvége - Schiff András és a Mikrokozmosz kvartett három esti koncertjével,
  • Hubay emlékest a Hubay Társaság koncertjével, melyet Edle Astrub Hubay: Danube Rouge című könyvének bemutatója előz meg.
  • Az eseménysorozat záróakkordjaként Schiff András, Perényi Miklós és Perényi Eszter tart mesterkurzust a Konzervatóriumban.
Az eseménysorozat részeként a Hubay Társaság délutáni koncertet is ad a Zenemúzeumban, valamint vasárnap délelőtt fellép az Akkord Vonósnégyes is a Bozarban.

Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett Hubay Jenő neve is jól ismert a brüsszeli zeneértők körében. Hubay volt az, aki a brüsszeli konzervatórium hegedű-tanszékét irányította 1882 és 1886 között, hála Párizsban kötött ismeretségének a kor kiváló hegedűvirtuózával Henri Vieuxtemps-al. A tanszéket egyébként ma is magyar tanár, Sebestyén Katalin irányítja. Hubay 1886-ban hazatért Magyarországra, ahol átvette a Zeneakadémián a hegedű tanszak irányítását, amely kezei alatt hamarosan európa-hírű mesteriskolává alakult. 1919-től a Zeneakadémia igazgatója volt. Ebben az évben halálának 70. évfordulójára emlékezünk.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok