2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Cseh Filharmonikusok vendége

2007. március 21.
Ebben a hangversenyévadban már másodszor látogat Prágába Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester és zeneszerző. A cseh közönség előtt ezúttal március 22-23-án, a magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén mutatkozik be, melynek már tizedik éve vezetője.
A koncert a 2007-2011-re, azaz öt szezonra meghirdetett "Európa szívében" című közép-európai csereprogram része, megvalósulását a Prágai Magyar Kulturális Központ és a Magyar Köztársaság Prágai Nagykövetsége segítette.

Mit is takar ez a projekt? "A 2006/07-es szezonnal kezdődő, és a 2010/11-es évaddal végződő projektben a Cseh Filharmonikusok, a Szlovák Filharmonikusok, a magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a bécsi Tonkünstler - Orchester és a ljubjanai Szlovén Filharmonikusok vesznek részt. A csereprogram értelmében az együttesek egyrészt vendégül látják partner-együtteseiket, illetve két, nem bérletes előadás keretében fellépnek a partnervárosok mindegyikében. Ebben a koncertszezonban a Cseh Filharmonikusok vendége a magyar Nemzeti Filharmonikusok, majd a Szlovák Filharmonikusok lesznek. A 2008/09-es és a két következő évad cseréiről már folynak a tárgyalások, a terv szerint az időszak végére minden együttes, minden partner-országban fellépne. Ehhez az egyedülálló kezdeményezéshez hasonló szoros és konkrét együttműködésre még nem volt példa ebben a régióban." - mutatta be a projektet a Cseh Filharmonikusok főigazgatója, egyben a projekt egyik főszervezője, Dr. Václav Riedlbauch.

Az est első felében Dohnányi Ernő öt tételből álló, késő romantikus jellegű zenekari szvitje, a Szimfonikus percek op. 36. szólal meg. Ezt Szergej Rahmanyinov: Nyolc dal című műve követi - Kocsis Zoltán átiratában. A koncert második felében Bartók Béla Concerto című műve hangzik fel.

A NFZ 2007 áprilisában a csereprogram keretében következő állomására, Pozsonyba utazik, majd májusban a Szlovák Filharmonikusokat fogadja a Művészetek Palotájában.

2007. március 22-23. Prága, Rudolfinum Dvořák terem
Vezényel Kocsis Zoltán. Közreműködik: a tavaly Liszt Ferenc - díjjal kitüntetett tenor, Fekete Attila.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok