2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyarország kész arra, hogy Romániával közösen restaurálja a Mátyás király szoborcsoportot

2007. augusztus 24.
Magyarország kész arra, hogy közös tehervállalással restaurálja Romániával együtt a kolozsvári Mátyás király szoborcsoportot, amely a magyar király trónra lépésének 550. évfordulójára emlékeztető, 2008-as magyarországi reneszánsz évben nyerheti vissza egykori küllemét - jelentette ki az MTI-nek pénteken Schneider Márta kulturális szakállamtitkár.
A kolozsvári Mátyáskirály szoborcsoport

Kolozsváron Emil Boc polgármesterrel folytatott megbeszélést az államtitkár, ennek a találkozónak kiemelt témája volt az 1902-ben felavatott műalkotás helyreállítása. Schneider Márta emlékeztetett arra: a két ország kormánya a legutóbbi együttes kormányülésen vállalta, hogy közös erőfeszítéssel restaurálják a szoborcsoportot.

A kolozsvári elöljáró tájékoztatta a magyar államtitkárt arról, hogy a helyi önkormányzat pályázatkiírása következtében egy cég és egy alapítvány közös társulás révén elnyerte már az állagfelmérő munkát. Csak ennek elkészülése után kaphatnak világos képet a szobor állapotáról és a restaurálás költségeiről.

Ezt követően döntik majd el, hogy a két ország milyen arányban osztja meg a költségeket. Schneider jelezte: Budapest kész szakértői segítséget is nyújtani a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal révén.

A reneszánsz év alkalmából Magyarország kiállítást szervezne Mátyás király kolozsvári szülőházában, az ötletet Emil Boc nyitottan fogadta - mondta az államtitkár.

A megbeszélésen Boc közölte, hogy Pécs testvérvárosaként Kolozsvár is szeretne részt venni a magyar városban mint Európa kulturális fővárosában 2010-ben rendezett kulturális programokban.

Az államtitkár a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és kolozsvári művelődési intézmények vezetőivel is találkozott.

Áttekintették a kulturális-oktatási támogatási rendszert, és szóba kerültek a Szülőföld Alap őszi pályázati kiírásának prioritásai.

A kolozsváriak azt szorgalmazták, hogy a művelődési intézmények - színházak, bábszínházak, opera - is pályázhassanak a SZA-nál, ugyanis főleg az erdélyi vidéki fellépésekre lenne nagy igény, de erre a célra nincs elég pénzük.

Az államtitkár megtekintette még a restaurálás alatt álló bonchidai Bánffy-kastélyt, amelynek helyreállításához Magyarország eddig 10,6 millió forinttal járult hozzá, illetve felkereste a válaszúti Kallós Zoltán Alapítványt.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok