2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyarország és a Mediciek - a Reneszánsz Év római nyitánya

2007. december 4.
A Római Magyar Akadémia 2007. december 4-én a Magyarország és a Mediciek a 15. században címmel kulturális és tudományos napot rendezett - mintegy olaszországi felvezetéseként a magyarországi Reneszánsz Év 2008 eseménysorozatának.
Az RMA egész napos programja a 15. század történelmi, irodalomelméleti és -történeti, valamint művészettörténeti kérdéseire koncentrált, amely az olasz-magyar kapcsolatok történetének leggazdagabb periódusa.

Kovács Péter, a Római Magyar Akadémia igazgatója Magyarország és Itália a 15. században című előadásában a két ország gazdasági és politikai kapcsolatairól beszélt. Pál József, a szegedi egyetem tanára a humanista költészet és filozófia egyik központi kérdéséről tartott előadást Halál és halhatatlanság Janus Pannonius költészetében címmel. Giorgio Patrizi professzor (Universitá di Molise) a Quattrocento népi nyelven írt költészetében fellelhető klasszikus modellek és e modellek ellen ható irodalom jellegzetességeit tárgyalta.

Pócs Dániel, az RMA művészeti titkára a Corvina könyvtár fejlődésének egy eddig kevéssé ismert aspektusát vizsgálta, a Francesco Rosselli firenzei miniátornak tulajdonítható luxuskódexek szerepét - urbinói és firenzei párhuzamok segítségével.

Vígh Éva, az RMA tudományos igazgató helyettese az Irodalmi forma - életforma a Quattrocentóban címmel az antik műfaj humanista megújításáról, a társas életben való megjelenéséről beszélt itáliai és magyar kontextusban.

A rendezvényen részt vettek a római tudományos élet képviselői, valamint a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasaként kutató doktoranduszok.

A Római Magyar Akadémia reneszánsz-programját 2008-ban további rendezvények követik, amelyek illeszkednek a gondolkodást és mentalitást alapvetően megváltoztató reneszánsznak szentelt magyarországi évad eseménysorozatába.

Idehaza pedig 2008. január 24-én a Szépművészeti Múzeumban nyílik a Mediciek fénykorát bemutató nagyszabású tárlat. A kiállítás közel 200 - főként firenzei és toszkánai múzeumokból származó - műtárgy (rajzok, festmények, kódexek, szobrok, iparművészeti tárgyak) segítségével mutatja be a Mediciek fénykorát, a XV.-XVI. századbeli virágzó firenzei kultúrát és művészetet.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok