2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyarország a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál díszvendége

2007. július 11.
Magyarország lesz az idei Schleswig-Holstein Musik Festival (SHMF) díszvendége: a szombaton kezdődő rendezvénysorozat keretében hét héten át, 43 helyszínen, 146 koncerten mutatják be a magyar zenét a klasszikusoktól, a klezmeren és cigányzenén át, a fiatal kortárs zeneszerzők műveiig - hangzott el az esemény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
Mint Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára elmondta, a Hagyomány és modernitás - hallható Magyarország címet viselő esemény a 2006 márciusától idén novemberig tartó németországi magyar kulturális évad, az Ungarischer Akzent egyik kiemelkedő programja.

A szakállamtitkár rámutatott: az Ungarischer Akzent nemcsak azért különleges, mert a külföldi magyar kulturális évadok közül a leghosszabb, hanem mert olyan produkciók bemutatására törekedtek, amelyeket még nem ismer a német közönség, s azokat a tartományokat is megcélozták, amelyekre magyar részről az elmúlt évtizedekben kevesebb figyelem irányult.

Schneider Márta összegzésében kiemelte: eddig 70 német városban 220 koncert keretében megközelítőleg félezer magyar művész lépett a német közönség elé.

Hozzátette: nagy öröm, hogy a HSMF, amely Európa egyik legrangosabb zenei fesztiválja, érdemesnek találta a magyar kultúrát, zenei életet arra, hogy 2007-ben díszvendégnek hívja meg az országot.

A Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál hagyományait ismertetve a szakállamtitkár elmondta, hogy a díszvendég a rendezvény végén átadja a "stafétabotot", a zenei világ szépségét jelképező üveggömböt a következő évi díszvendégnek.

A szakállamtitkár felidézte, hogy mekkora izgalommal vette át az üveggömböt 2006 szeptemberében a rendkívül sikeresen bemutatkozó Hollandia képviselőjétől, remélve, hogy a magyar művészek megfelelnek majd a várakozásoknak, a kihívásnak.

Köszöntője végén Schneider Márta reményét fejezte ki, hogy a sikeres magyar bemutatkozás után a 2008-as fesztivál díszvendége, Oroszország képviselője is ugyanilyen izgalommal veszi majd át a stafétát.

Heinz Maurus, Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöki hivatalának államtitkára köszöntőjében rámutatott, hogy a 22. alkalommal megrendezendő fesztivál Magyarország középpontba állításával mérföldkőhöz érkezett.

"Magyarország hozzájárult az egységes Németország megteremtéséhez. Ezt soha nem felejtjük el" - hangsúlyozta.

Heinz Maurus megjegyezte, hogy a zenei fesztivált a KulturSommer című tartományi rendezvénysorozat keretében tartják, s így a hangversenyek mellett lesznek kiállítások, a közönség bepillantást nyerhet a magyar történelembe és irodalomba, megismerheti az ország hagyományait és táncművészetét is.
A fesztiválon többek közt fellép Schiff András és Bogányi Gergely zongoraművész, Kocsis Zoltán pedig zongoraművészként és karmesterként egyaránt bemutatkozik.

Koncertezik Perényi Miklós gordonkaművész és Kelemen Barnabás hegedűművész. Fellép a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Ivánnal az élén, valamint a Danubia Szimfonikus Zenekar, a Budapest Klezmer Band és az Amadinda Ütőegyüttes, a Keller Kvartet és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Sebő Együttes, a Besh o DroM és a Romano Drom, Sebestyén Márta és a Szent Efrém férfikar.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok