2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyarország szerepe a német újraegyesítésben - szimpózium Plönben az Ungarischer Akzent és a Schleswig Holstein Zenei Fesztivál szervezésében

2007. július 9.
E hét végén, július 15-én veszi kezdetét a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál, amelynek idei díszvendége Magyarország - HÖRBAR UNGARN ("Hallható Magyarország") mottóval.
A fesztivál szervezői az ünnepélyes megnyitó előtt hagyományosan egy szimpóziumot is rendeznek, amelynek - Magyarország díszvendégségének apropóján - mostani témája: Magyarország szerepe a német újraegyesítésben.
A beszélgetésen meghívottként részt vesz Hans-Dietrich Genscher egykori külügyminiszter, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Klaus von Dohnányi, Hamburg szabad város első polgármestere, aki korábban, 1972 és 1974 között oktatási és tudományos miniszter volt, Friedrich Schorlemmer evangélikus teológus, illetve Peisch Sándor berlini magyar nagykövet.
A szimpózium előtt beszédet mond: Peter Harry Carstensen tartományi miniszterelnök.
Helyszín: Fielmann Akademie Schloss Plön
A beszélgetést moderálja: Joachim Knuth, az NDR Hörfunk főszerkesztője.

A résztvevőkről:
Hans-Dietrich Genscher. FDP politikus. Volt belügyminiszter (1969-1974) és külügyminiszter ill. a kancellár helyettese (1974-től szinte megszakítás nélkül 1992-ig). 1956 óta vesz részt a Német Szövetségi Köztársaság politikai életében, miután 1952-ben Nyugat-Berlinen keresztül elhagyta Kelet-Németországot. Miután 1992-ben kivonult az aktív politikai életből 2001 és 2003 között a "Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik" (Német külpolitikai társaság) elnöke volt. Ma Hans-Dietrich Genscher az "Europa eine Seele geben" (Adjunk lelket Európának) mozgalom kuratóriumának tagja és a "Netzwerk Europäische Bewegung Deutschland" tiszteletbeli elnöke.
Klaus von Dohnányi. Hamburg szabad város első polgármestere 1981-től 1988-ig. Korábban, 1972 és 1974 között oktatási és tudományos miniszter volt. Klaus von Dohnányi öccse, Christoph von Dohnányi, a híres karmester, a fia pedig Johannes von Dohnányi német-amerikai újságíró. Ma Klaus von Dohnányi a "Konvent für Deutschland" helyettes elnöke - a szervezet tulajdonképpen egy pártokon kívül álló tanácsadó testület, ami Németország föderális reformját (gyorsabb döntési mechanizmusokat) támogatja, elnöke Roman Herzog.
Friedrich Schorlemmer. Evangélikus teológus és SPD-tag, aki az emberi jogok mellett áll ki. Korábban az NDK-beli ellenzékhez tartozott. A 60-as évektől kezdődően az emberi jogok betartásáért és a békés megoldásokért harcol. 1983-ban Wittenbergben szervezett egy polgári akciót a "Schwerter zu Pflugscharen" (Kardból szántóvasat!") jelszó alatt, ahol egy kardot szimbolikusan átkovácsoltak ekevassá. Ma az SPD-politikus a német UNESCO Bizottság tagja és Attac-szimpatizáns, valamint társkiadója a "Blätter für deutsche und internationale Politik" c. politikai és tudományos havi lapnak és a "Freitag" c. heti lapnak.

A Schleswig Holstein Zenei Fesztivál megnyitója július 15-én lesz Lübeckben, az NDR Szimfonikus Zenekát Christoph von Dohnányi vezényli. Bruckner 4. Szimfóniáján kívül Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és celestára c. művét adják elő a lübecki kongresszusi központban.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok