2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyarországi műemlékeket bemutató kiállítás nyílt egy római iskolában

2007. június 7.
Magyarországi műemlékekkel ismerkedhetnek meg az olasz diákok azon a kiállításon, amelyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Giuseppe Fioroni olasz közoktatási miniszter nyitott meg csütörtökön Rómában, a Vittoria Colonna középiskolában.
"A kiállítás - a firenzei Uffizi Palota, a brüsszeli Európa Bizottság székháza, illetve Bécs után - most először látható diákkörnyezetben, ahol a képek a legfogékonyabb korosztállyal kommunikálhatnak" - mondta Hiller István a Magyar Római Akadémia fennállásának 80. évfordulója alkalmából megnyílt kiállításon.

A "Magyar örökség egy építész és egy szobrászrestaurátor keze munkája nyomán" elnevezésű tárlaton látható fotók a magyar épített örökséget reprezentálják. A felvételeken megjelenik a világi, az egyházi és a népi építészet - közölte a miniszter Olaszország legrégebbi középiskolájában.

A kiállítás nem csak magukat a műemlékeket kívánja bemutatni, de a műemlékvédelmi munkát is.


A miniszter olasz nyelven mondott köszöntőjében felidézte, hogy a római középiskolában megnyílt kiállítás előzménye az a szándéknyilatkozat, amelyet még ez év februárban írt alá olasz kollégájával egy közös, a kulturális örökséget középpontba állító pedagógiai program indításáról.

A nyilatkozat célja azt volt, hogy az oktatásban minél hangsúlyosabban jelenjen meg a kulturális és természeti örökség védelme, a szellemi és épített javak megóvása - tette hozzá.

Giuseppe Fioroni, az olasz közoktatási tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a programmal azt akarták elérni: a két ország diákjai ne csak nagykövetei, hanem tanúi is legyenek annak a kornak, amelyben élnek. Az együttműködés legfőbb céljának nevezte, hogy a két ország hagyományosan jó viszonyát az oktatási és kulturális együttműködésre alapozzák.

A magyar miniszter közölte azt is, hogy a program jegyében a tervek szerint ősszel Friuli tartományban találkoznak egymással olasz és magyar diákok a kontinens egyik "legizgalmasabb" multikulturális fesztiválján a MittelFesten.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok