2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Március 15. és a Batthyány-évforduló megünneplése Delhiben

2007. március 22.
Nemzeti ünnepünket és Gróf Batthyány Lajos születésének 200. évfordulóját több rendezvénnyel is megünnepelte az elmúlt napokban a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ.
Az évforduló alkalmából március 13-án a Kamani Auditóriumban ünnepi koncertet adott a Magyar Virtuózok Kamarazenekar Szenthelyi Miklós hegedű- és Faludi Judit gordonkaművész közreműködésével. Az együttes nagy sikerű indiai turnéjáról, amelynek Mumbai és Pune után utolsó állomása volt a fővárosban adott koncert, szuperlatívuszokban számol be az indiai sajtó, mindenekelőtt a sokmilliós példányszámú The Indian Experess, a Pioneer és a Statesman. Ez utóbbi napilap vezető zenekritikusa, G. George Kiváló magyar vonósok című, lelkendező cikkében kiemeli az együttes "emlékezetes, tiszta és precíz előadását", valamint "a hegedű-gordonka duó briliáns partnerkapcsolatát". A kritika megemlíti, hogy a koncert az Indian Council for Cultural Relations és a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ szervezésében jött létre, s hogy ez a program a magyar intézet "legremekebb órája" volt.

Március 15-én az ünnep alkalmából a delhi magyar intézetben működő Fábri Zoltán Filmklub közönsége A kőszívű ember fiai c. filmet láthatta, majd március 19-én Dr. Pajkossy Gábor, az ELTE Újkori Magyar Történeti Tanszékének professzora tartott előadást az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, valamint Gróf Batthyány Lajosról. Az eseményen megjelent, jeles történészekből álló közönség különösen nagy érdeklődéssel hallgatta az előadásnak azt a részét, amely az Indiába eljutott 48-as magyar emigránsokról szólt. Az előadó kitért Duka Tivadar, Kőrösi Csoma Sándor első életrajzírója magyar-indiai kapcsolatokban betöltött szerepére, aki katonaorvosként, brit szolgálatban került Indiába. Ugyancsak szóba került az előadásban Berzenczey László politikus, világutazó, őshazakutató személye, aki Oroszországon, majd Belső-Ázsián át, a Himaláján átkelve jutott el Indiába. Berzenczey 1874-ben, a bombayi Times of Indiában megjelent cikkei az utazási irodalom legszebb gyöngyszemei közé tartoznak. Azt, hogy ezeknek az Indiába eljutott 48-as magyar emigránsoknak a munkásságát a mai napig nagyra becsülik Indiában, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy Duka először 1885-ban megjelent Csoma-életrajzát modern kiadásban újra kiadták Delhiben, s hogy rövidesen ismét megjelenik Berzenczey cikkeinek a gyűjteménye is.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok