2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A médiáról és a kulturális együttműködésről tanácskoznak az Európai Unió illetékesei

2007. február 13.
A médiapolitikai irányelvekről, továbbá a kulturális együttműködés különböző területeiről kezdtek kétnapos tanácskozást hétfőn Berlinben az Európai Unió tagállamainak a kultúráért és a médiáért felelős miniszterei, illetve vezető tisztségviselői.
Magyarországot a találkozón Bogyay Katalin, a kulturális minisztérium nemzetközi ügyekért felelős szakállamtitkára, továbbá Sarkady Ildikó, a Miniszterelnöki Hivatal médiapolitikai főtanácsadója képviseli.

Az EU elnöki tisztét betöltő Németország kulturális államminisztere, Bernd Neumann meghívására rendezett informális találkozó első napján a részvevők mindenekelőtt a médiával összefüggő kérdésekről tárgyaltak. A tanácskozáson hozták nyilvánosságra, hogy az unió beindítja Média 2007 elnevezésű programját, amely a korábbi kezdeményezések alapján az európai audiovizuális alkotások fejlesztését, támogatását, továbbá az ágazatban működő szakemberek képzését irányozza elő. Erre a célra az EU - a 2007. január 1-től 2013. december 31-ig tartó időszakot felölelve - az EU csaknem 755 millió eurót fordít.

A szakemberek áttekintették a Média 2007 program különböző területeit, köztük a termékek megjelenítését, a reklámok szabályozását, valamint a média kezelésének tanítását, szaknyelven szólva az úgynevezett "médiaműveltséget", továbbá szó esett a fogyatékkal élők támogatásáról is az említett médiaprojektekkel kapcsolatban - hangsúlyozta Bogyay Katalin.

Sarkady Ildikó az MTI-t tájékoztatva emlékeztetett arra, hogy folyamatban van az audiovizuális médiaszolgáltatási irányelvek felülvizsgálata. Ezen a téren a mostani német elnökséget megelőző finn elnökség idején az akkor még huszonöt tagállam általános megközelítést fogadott el, amely az Európai Parlament elé került. A mostani tanácskozáson az EP által adott szempontok alapján folytatódott az említett irányelvek felülvizsgálata.

A tagállamok sokszínűsége a tanácskozáson is érvényre jutott. Sarkady kiemelte, hogy a magyar álláspont - egyebek között a termékmegjelenítésre vagy a filmek és általában a műsorszámok megszakítására, továbbá a származási ország feltüntetésére vonatkozóan - általánosságban támogatásra talált. Amit az Európai Bizottság az említett területeken képviselni fog, azt minden valószínűség szerint Magyarország is el tudja majd fogadni - jelentette ki a MEH médiapolitikai főtanácsadója.

A tanácskozás súlyát jelzi, hogy azon részt vesz Jan Figel uniós oktatási biztos, továbbá Viviane Reding, az EU médiaügyekért felelős biztosa. A találkozó második napján, kedden a kultúráért felelős szakemberek a kulturális ipar témakörével foglalkoznak majd.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok