2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Merkel szerint lehetséges, hogy az EU jövője kudarccal végződjön, Bogyay pedig a kultúra sokszínűségének fontosságát hangsúlyozta

2007. március 20.
Angela Merkel német kancellár, az Európai Unió soros elnöke lehetségesnek tartja, hogy az EU végül kudarcot vall, s nem tud hatékony szervezetként megmaradni - legalábbis ez az egyik lehetséges forgatókönyv, amelyet Merkel a Brüsszelben hétfőn bemutatott, rangos nemzetközi szerzőgárda által írt, az unió jövőjéről szóló könyv előszavában felvázol. Ugyanebben a műben - egyetlen magyar szerzőként - Bogyay Katalin, az OKM szakállamtitkára a kulturális sokszínűség fontosságát elemezte.
A brit Financial Times-csoport által kiadott, s az EU elődjét megalakító Római Szerződés ötvenedik évfordulójához időzített könyvben neves politikusok (Merkel mellett például José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök, Guy Verhofstadt belga miniszterelnök, Václav Klaus cseh államfő, vagy éppen a francia elnökválasztási verseny két legesélyesebb jelöltje, Nicolas Sarkozy és Ségolene Royal) elemzik, hogy szerintük újabb ötven év múlva hogyan működik majd az EU, s az akkori embereknek mi lesz a véleménye e szervezetről. Angela Merkel írásában lehetségesnek mondta, hogy a jövő generációja a háború utáni nemzedék valamiféle naiv terveként látja majd az EU-t: olyan tervként, amely megoldásokat próbált találni azokra a kérdésekre, amelyek túl nagyok voltak az egyes nemzetek erejéhez képest - de ahol végül is senki sem állt készen arra, hogy bevezesse az EU hatékonyságának megőrzéséhez szükséges reformokat, változásokat. Merkel azonban - mint írja - el tud képzelni egy másik forgatókönyvet is, olyant, amelyben az emberek 50 év múlva, azaz 2057 márciusában is mindenütt ünneplik majd az EU-t, mert a kontinens országai végül mindig megtalálták a sürgős problémákhoz szükséges megfelelő válaszokat. A német kancellár írásában a két lehetséges forgatókönyv kapcsán úgy vélte: "rajtunk múlik, hogy az európai integráció második ötven évét is ugyanolyan sikertörténetté tegyük, mint amilyen az első ötven év volt."

Bogyay Katalin mind írásában, mind a brüsszeli bemutatón elhangzott előadásában, illetve az MTI-nek adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy minden európai nemzet nagyon erős kultúrával, a kultúrának nagyon gazdag tárházával rendelkezik: márpedig ha ezt a tényt az emberek elhiszik, akkor nem kell tartaniuk saját kultúrájuk elvesztésétől. Hiszen ez a sokszínűség éppen, hogy inspiráló jellegű. Egyben hozzátette: a magyar kultúrának az európai kultúrák együtthatásában összekötő és inspiráló szerepet kell játszania, s ezért ő írásában javasolta, hogy Magyarország szervezzen európai konferenciát, ahova minden egyes nemzet elhozhatná, s a többiekkel megismertethetné saját kultúrájának két-három, saját maga által legfontosabbnak ítélt elemét.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok