2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

MIDEM - Hiller István a zenei szakvásáron

2007. január 22.
A kultúra és a munkaerőpiac összefüggéséről beszélt Hiller István kulturális és oktatási miniszter vasárnap Cannesban, a MIDEM alkalmából tartott informális tanácskozáson, amelyen az európai kulturális miniszterek a zenei exportirodák és a zeneipar képviselőivel cseréltek eszmét a politika és a kulturális ipar együttműködési lehetőségeiről.
Az Európai Bizottság harmadik éve szervez informális találkozót a tagállamok vezető kultúrpolitikusainak a zeneipar képviselőivel a MIDEM-en. A cél a politika és az üzlet együttműködésének elősegítése, a kultúra ugyanis hatalmas üzlet, a verseny a világ nagy térségei között pedig óriási, az Unió versenyképességének javításához így elengedhetetlenül fontos az összhang a meghatározó szereplők között.

Hiller István az MTI-nek vasárnap este elmondta: a tanácskozáson arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedek során alapvetően megváltozott a kultúra szerepe. Már nem a felső rétegek öncélú gyönyörködtetését szolgáló kiváltság, hanem a boldogulás záloga minden ember számára. A kulturális szegénység a miniszter szerint a "munkaerőpiacról való tartós kiszorulást eredményezi." Ennek felismerése "előnyt hozhat, de a versenyben való lemaradásunkat is okozhatja", ha az európai kultúrpolitika alakítói nem tartják figyelemben a tudásalapú gazdaság elsőszámú törvényét.

Szép Fruzsina, a Magyar Zenei Exportiroda vezetője a tanácskozáson felszólalva a kulturális sokszínűség termékeny voltára irányította a résztvevők figyelmét. Szerinte az uniós kultúrpolitika legfontosabb feladata a nemzeti kultúrák sokszínűségének megőrzése, a tagországok nemzeti sajátosságai ugyanis ügyes kultúrpolitikával más nemzetek kultúrájába is átszivároghatnak, az egész Uniót gazdagítva ily módon.

Hiller István a MIDEM-en való magyar megjelenésről az MTI-nek elmondta: "nagyon sok dolgunk van, mert még nagyon sok mindent nem jól csinálunk." A miniszter a dán példát említette: a magyarhoz hasonlóan kis nemzet zeneiparát 63 vállalat képviseli a vásáron. Mindegyik elég tőkeerős lenne ahhoz, hogy önálló standot állítson fel, mégis összefognak és együttesen képviselik hazájukat egységes arculatú, könnyen megtalálható pavilonjukban. A magyar kiállítók ezzel szemben "három különböző ponton, egymástól elszigetelve jelennek meg minden koncepció nélkül." Hiller István összefogást és hatásosabb, összehangolt fellépést sürgetett, továbbá reményét fejezte ki, hogy a MIDEM-en idén csupán második alkalommal szereplő Magyar Zenei Exportiroda vezetésével jövőre megvalósulhat a magyar pavilon terve.

Szép Fruzsina ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a nyugat-európai nemzetek évtizedek óta törekednek az egységes megjelenésre a hasonló rendezvényeken és ezt a kulturális exportügynökségek hangolják össze, a magyar iroda azonban csak 2005. szeptemberében alakult. Szép megjegyezte: "A magyaroknak is el kell jutniuk annak felismeréséhez, hogy közösen, együttes erőfeszítéssel többet lehet elérni."


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok