2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Mozikiállítás a Tallinni Magyar Intézetben

2007. november 27.
A fővárosi mozik történetét felidéző, korábban az Ernst Múzeumban látható, fényképekkel, tervrajzokkal, berendezési tárgyakkal illusztrált kiállítással találkozhatnak az érdeklődők a Tallinni Magyar Intézetben. A tárgyak a régmúlt budapesti "moziváros" hangulatát idézik, lehetőséget adva a nosztalgiára, emlékezésre.
A kiállítást a Magyar Építészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Budapest Film mozitörténeti gyűjteményének féltve őrzött dokumentumaiból válogatták, felidézve az elmúlt évszázad olyan időszakait, amikor egy-egy mozinak sajátos arculata, hangulata volt.

A válogatás 1896-tól az 1980-as évekig terjed, a mozi, azaz a kinematográfia első hazai jelentkezésével indul, az első vetítőhelyek -az Edison Csodaművek, a Lang féle sátormozi, a Narten Elektromos Színháza, az Apolló - korabeli fényképeken való bemutatásával. Teljes dokumentációval tárul elénk az első magyar hangosfilmet játszó Fórum, ma Puskin mozi. A meghívókkal, filmplakátokkal, alaprajzokkal illusztrált kalandozás során nagyszüleink és szüleink kedves moziai -a Lloyd, a Scala, az UFA, a Decsi, a Broadway, az Omnia - tűnnek fel előttünk és a II. világháború előtti budapesti mozi színes világát idézhetjük fel.

Ezután következnek az ötvenes, hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek fényképei, plakátjai, műsorfüzetei. A kiállítás második részében a budapesti mozik építéstörténetével, különféle mozitípusokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, végül pedig a Corvin Budapest Filmpalota történetének bemutatásáig jutunk, jelezve a budapesti moziélet közelmúltbeli változásait.

A tárlat december 3-tól január 6-ig látható a Tallinni Magyar Intézet galériájában.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok