2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nagy sikerű Kodály-koncertek Indiában

2007. december 12.
Magyar-francia ünnepi koncerttel érkezett el a csúcspontjához az idén októberben elindított, három hónapos Kodály Fesztivál Indiában.
December 12-én Újdelhiben, az India International Centre koncerttermében a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ és az Alliance Francaise Delhi közös rendezésében kirobbanó sikerű koncerten lépett fel Marouan Benabdallah magyar-marokkói zongoraművész, Situ Singh-Buehler indiai szoprán és a Delhi Kamarakórus, Boda-Rechner Gabriella karnagy vezényletével. A koncert műsorán Kodály és Debussy kompozíciói szerepeltek.

A legnagyobb indiai lapok lelkesen tudósítanak a Kodály Fesztivál eddig lezajlott koncertjeiről. A THE STATESMAN november 30-i száma G. George neves zenekritikus tollából közöl tudósítást az Állami Népi Együttes zenekarának az India International Centre-ben, az Európai Unió Kulturális Fesztiválja alkalmából rendezett Kodály-koncertjéről. A zenekritikus kiemeli az énekes, Herczku Ágnes "angyalhangú" előadását, de elismerő hangon szól a zenekar és Djerdji Timea zongoraművész játékáról is. A GARHWAL POST Dehradoonban megjelenő napilapban 'A magyar népzene megigézi a Doon közönségét' címmel fényképes, teljes oldalas méltatás olvasható a Magyar Állami Népi Együttes ottani koncertjéről, az együttes tagjairól és indiai körútjáról, valamint a népzenéről. A RASHTRIYA SAHARA, szintén dehradooni hindi nyelvű napilap 'A magyar népzenészek bűvöletében' címmel méltatja a magyar zeneművészek előadását. A DAINIK JAGRAN hindi nyelvű napilap 'Iskolás gyerekek táncolnak a magyar népzenészek által játszott dallamokra' címmel, fényképes híradással idézi fel a nagy sikerű koncertet, amelyet 1.500 néző követett feszült figyelemmel a Welham Girls' Schoolban.

A DMTKK által szervezett Kodály Fesztivál záró szakaszában Marouan Benabdallah Mumbaiban, Puneban és Delhiben tartott koncerteket, december 12-én pedig Chandigarh-ban lép fel. A tehetséges fiatal zongorista a közelmúltban szerzett diplomát a budapesti Zeneakadémián, és máris számos nemzetközi zenei versenyen ért el előkelő helyezéseket. Nagy sikerű indiai koncertkörútját a szomszédos Pakisztánban folytatja, ahol Lahore-ban és Islamabadban lép fel a DMTKK regionális rendezvényeként, amelyet az ottani magyar nagykövetséggel és a Goethe Intézettel közösen szervez.

A Kodály Fesztivál december 21-én Delhiben, a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ, az Alliance Francaise és az Osztrák Kulturális Fórum által rendezendő közös karácsonyi koncerttel zárul.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok