2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Négy festőnő - kiállítás a Római Magyar Akadémián

2007. június 8.
Négy festőnő, Ország Lili, Kohner Ida, Alessandra Giovannoni és Mózes Katalin alkotásai láthatók azon a kiállításon, amely csütörtökön nyílt meg a Római Magyar Akadémia épületében.
Megnyitó. Fotó: Gordon Eszter
Megnyitó. Fotó: Gordon Eszter

A Négy festőnő című kiállításon három magyar és egy olasz művész, négy különböző generáció képviselőjének közel félszáz alkotását, festményeit, akvarelljeit, rajzait láthatja a közönség.

A megnyitó ünnepségen részt vett Farkas Károly, Kohner Ida fia, akinek Hiller István oktatási és kulturális miniszter Pro Cultura Hungarica kitüntetést adott át édesapja, Farkas István festőművész életművének gondozásáért.

Fotó: Gordon Eszter

Farkas Károly jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a 20. századi magyar kultúra és képzőművészet európai jelentőségű alkotójának, Farkas Istvánnak az életműve a nemzeti kulturális örökség részévé váljon, s hogy festményei elfoglalhassák méltó helyüket a közgyűjteményekben - mondta méltatásában Hiller István.

S. Nagy Katalin kurátor a Négy festőnő című kiállítás kapcsán egyebek között arról beszélt, hogy a "nőművészet legitimációját" elősegítő kiállítások közé sorolhatóak azok, amelyek a nők és a "nőművészek" lehetséges szerepmintáit, az önazonosság mibenlétét, a köztudatban élő szerepeket, az elidegenedést és a kötődést, az anya-gyermek testi-lelki viszonyát mutatják be.

Mint mondta, ezekhez a témákhoz kapcsolódik a két háború között alkotó Kohner Ida, a hatvanas években dolgozó Ország Lili és a ma festő Mózes Katalin műveit bemutató kiállítás.

A csoportos tárlat anyagában a közönség megtekintheti egyebek mellett Alessandra Giovannoni nagyméretű római panorámaképeit, Kohner Ida gyermekei részére készített, állatokat ábrázoló akvarelljeit, Ország Lili Labirintus sorozatát, valamint Mózes Katalin posztmodern kollázsait.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok