2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A New York-i Magyar Kulturális Intézet bemutatja: My Country - Az Én Hazám

2007. február 28.
My Country címmel rendez kiállítást a New York-i Magyar Kulturális Intézet, mely két New York-ban élő, de más kontinensen felnevelkedő művészt kért fel, hogy megmutassák saját haza-felfogásukat/konstrukciójukat. Dezső Andrea és Miwa Koizumi tárlata két emlékábrázolás, két identitás feltárása. Az installációk április 5-ig tekinthetők meg.

A haza képzetét az emlékezetünk konstruálja, a haza viszont emlékeinket és identitásunkat is strukturálja. A My Country címmel megnyíló kiállítás ezt a kérdést járja körül: mit jelent a haza emléke. A legtöbb emberben első gondolatra gyermekkort idéz, emlékfoszlányokat hoz a felszínre, komplikált érzelmeket ébreszt, érinti az identitás kérdését. "A haza jelentheti a származásodat, a lakóhelyedet vagy a szüleid lakóhelyét, a helyet ahol születtél, ami az otthonod. New York-i művészek esetében ez még komplexebb kérdés, mivel több reflexióra késztet. Szembesülni egy ilyen kérdéssel, sokszor felkavaró lehet.'"- véli Orsós László Jakab, az intézet vezetője.

A Magyar Kulturális Intézet által felkért két művész, Dezső Andrea és Miwa Koizumi két haza-értelmezést, két emlékábrázolást teremt. Dezső Andrea képei, mint egy pszichológiai utazás, történeteket mesélnek el, melyekből az élet abszurditásának szeretete sugárzik. Miwa Koizumi elmúló tárgyakon keresztül mutatja meg a mindennapi létezést. A két művész haza által párbeszédre kényszerített alkotásai intim, komikus és felkavaró tárlatot nyújtanak, mert a haza-identitás kérdése kiélezettebb, provokatívabb állásfoglalást követel meg két olyan ember esetében, akik az emlékeket, gyermekkort idéző hazát évek óta kívülállóként szemlélik. De ez a kívülállóság nem jelenti a haza fogalmának patetikus megközelítését. Sőt a New York-i Magyar Kulturális Intézet mozgásterének köszönhetően a látogatók részéről (kulturális) reflexiót is ígér.

Dezső Andrea Erdélyben született, a Magyar Iparművészeti Főiskolán végzett grafika és tipográfia szakon. 1997 óta él New York-ban. Kint már több kiállítást is rendezett. Munkáit a New York Times is publikálta. Community Garden című mozaikja borítja a New York-i metró egyik forgalmas állomásának falát (lsd. csatolt fotó). Miwa Koizumi Japánban született és nevelkedett. Mielőtt New York-ba költözött volna, 5 évig tanult Franciaországban. Elismert, gyakran kiállító képzőművész Japánban, Franciaországban és Amerikában. A két hónapig nyitva tartó tárlaton bemutatkozik egy New York-ban élő orosz, egy amerikai és egy izraeli vendégművész csoport is.

További információ a művészekről és az intézet programjairól:
Dezső Andrea: www.andreadezso.com
Miwa Koizumi: www.miwa.metm.org
New York-i Magyar Kulturális Intézet: www.culturhungary.org
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok