2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az opera fővárosa volt Miskolc tizenkét napig

2007. június 25.
Különleges operákat, különleges előadásokat és különleges helyszíneket egyaránt kínált programjaiban a vasárnap este befejeződőtt Bartók+Párizs 2007 Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, amelynek programjait csaknem 180 ezren látták a június 13-ai kezdés óta.
Bartók kifogyhatatlan tárháza a művészi inspirációnak, a legkülönbözőbb módon dolgozták fel, adták elő műveit a világban, és mindez viszonyítási pont lehet egy művészeti fesztivál életében - fogalmazott Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a rendezvényt záró sajtótájékoztatón Miskolcon, vasárnap.

A szakpolitikus elmondta: van egy olyan operafesztivál a világon, jelesül Miskolcon, amely célul tűzte ki azt, hogy a kelet-közép európai kultúrák találkozóhelye legyen. Vannak olyan városok a világon, amelyek neve hallatán az embernek azonnal a kultúra jut eszébe, "azt kívánom, hogy a Miskolci Operafesztivál egy bejáratott névvé válhasson a világon" - tette hozzá a nemzetközi kapcsolatokért felelős szakállamtitkár. Bogyay Katalin fontosnak tartja azt is, hogy fiatal művészeket, a jövő sztárjait meg lehessen ismerni ezen a fesztiválon, nekik pedig presztízs legyen egy miskolci bemutatkozás.

Bogyay Katalin megemlítette azt is, hogy a szaktárca a lehetőségeihez mérten továbbra is támogatja majd a miskolci rendezvényt, már csak azért is, mert a kultúra mostanra húzóágazattá vált a városban.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy sokakban a közelmúltig Miskolc egy lepusztult acélvárossal volt egyenlő, de mára ez a kép jelentősen megváltozott, hiszen a kultúra várost épít.

Az idei operafesztivál mérlegét megvonva Bátor Tamás fesztiváligazgatója elmondta: 57 operát, koncertet, balettet láthatott a közönség 15 helyszínen.

A Miskolci Nemzeti Színház négy játszóhelyén kívül templomokban, a miskolctapolcai barlangfürdőben, az aggteleki Baradla-barlangban, az edelényi Coburg-kastélyban is felcsendültek Bartók művei és a francia opera nagyjainak - Debussy, Gounod, Halévy, Massenet, Offenbach - remekei.

Tapsolhatott a közönség - mások mellett - Sass Sylviának, Miklósa Erikának, Elena Mosuc-nak, a Nagy Moszkvai Klasszikus Balettszínház, a Litván Nemzeti Opera és Balettszínház társulatának, a svéd Therion együttesnek, a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesének, Edvin Martonnak, a Kassai Állami Színház társulatának és a zágrábi Horváth Nemzeti Színház produkciójának.

Az előadásokat mintegy húszezren tekintették meg, a fesztiválhoz szervesen kapcsolódó programoknak pedig 150-160 ezer látogatója volt - ismertette Bátor Tamás.

Jövőre a fesztivál folytatódik: a nyolcadik alakommal megrendezendő Bartók+ Nemzetközi Operafesztiválon a világhírű magyar zeneszerző művei mellett ezúttal szláv zeneszerzők - Smetana, Muszorgszkij, Csajkovszkij, Prokofjev - remekei csendülnek majd fel.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok