2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Óriási érdeklődés övezte Rómában a Magyarországot képviselő Magányos cédrust az EU-évfordulón

2007. március 24.
Óriási érdeklődés övezte a Magyarországot képviselő Magányos cédrust, Csontváry Kosztka Tivadar száz évvel ezelőtt festett alkotását a Római Szerződés 50.
évfordulójára rendezett ünnepi tárlaton az olasz köztársasági elnöki palotában - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken az MTI-nek telefonon nyilatkozva.


Csontváry Kosztka Tivadar: Magányos cédrus

 Az olasz médiumok többször is ismertették Csontváry életművét, illetve az európai kultúrát bemutató kiállításon a Quirinale-palotában látható képet, amelyet José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Giorgio Napolitano olasz államfő és Romano Prodi miniszterelnök együtt tekintett meg. A meghívott 27 uniós
tagállam mindegyike egy-egy jelentős alkotással képviseltette magát, a festők között Van Dycktól Schieléig. A kiállításról egy külön kötet jelent meg, amelyben mint az európai kultúra egyik fő művét, a magyar kultúra szimbólumát mutatják be az alkotást és Csontváry Kosztka Tivadar életművét - mondta Hiller István.
 A miniszter a Rómában töltendő hétvégét arra is felhasználja, hogy előkészítse a Római Magyar Akadémia eredeti pompájában felújított, XVI. századi épületének júniusi átadását és az erre az alkalomra rendezendő színvonalas kulturális eseményeket.
 A Via Giulián álló épület, a Falconieri-palota a külföldi magyar ingatlanvagyon legjelentősebb, messze legértékesebb darabja. Éppen 80 éve, hogy a magyar állam megvásárolta. A 2003-ban kezdődött és idén júniusra befejeződő felújítás mintegy 300 millió forintba kerül. Az olasz és magyar művészettörténészek igen jelentős szakmai munkája eredményeként pontosan az eredeti színárnyalatban sikerült helyreállítani a csodálatos épületet. A kezdetek után, egészen mostanáig teljesen más színű és mintájú volt. Az átadásra rendezendő eseményekre Magyarország szeretné vendégül látni Francesco Rutelli olasz kulturális minisztert és Walter Veltroni római főpolgármestert is - közölte Hiller István.

(MTI)

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok