2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Orosz-magyar örökségvédelmi megállapodást írtak alá Budapesten

2007. április 3.
A kulturális örökségvédelem területén érvényes orosz-magyar együttműködési megállapodást írtak alá a szervezetek vezetői kedden Budapesten.
A szerződést az összoroszországi restaurátorok szervezete részéről Artem Novikov elnök, az Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központ képviseletében pedig Szécsi Zolt igazgató látta el kézjegyével.
Az együttműködés első tervezett lépéseként a Magyar Nemzeti Galériában jelenleg látható, A restaurálás művészete című tárlat vendégszerepel a Moszkvai Magyar Kulturális Intézetben, valamint a szentpétervári néprajzi múzeumban még az idén. Ezután az orosz restauráció eredményeit mutatják majd be Magyarországon - közölte Szécsi Zsolt.

Hangsúlyozta, hogy az Ermitázs egyik szárnyának felújításában már magyar szakemberek is részt vesznek, és a szeptemberi, örökségvédelmet tárgyaló összoroszországi kulturális konferenciára a szervezők magyar szakértőket is meghívtak.

Az igazgató elmondta: a híresen jó orosz épületrestaurálási módszerek elsajátítása, és a "hiányszakmák" megismerése érdekében fiatalokat küldenek majd ki Oroszországba. A középiskolások ezáltal a stukátor, díszműkovács és díszítőfestő szakmákat ismerhetnék meg - tette hozzá.

"A kulturális örökségvédelemnek nincsenek határai" - szögezte le Artem Novikov, hozzátéve, hogy Magyarország az első, amellyel ilyen megállapodást aláírtak.

Az egyezmény egy hosszútávú együttműködés első lépése, a későbbiekben a közreműködési területek bővítését tervezik - jegyezte meg.

Az egy évre kötött, évente automatikusan meghosszabbítandó megállapodásnak fontos eleme az információ- és tapasztalatcsere, valamint a kulturális örökségvédelmi programok, projektek és szakmai konferenciák szervezése.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok